Путін оголосив про нову анексію частини України: про що говорить ця заява – чого чекати далі

Анексіями, ядерним шантажем, мобілізацією Путін ще більше зміцнює рішучість України та Заходу, а також сіє зерна ненависті всередині РФ

Російський диктатор путін виступив 30 вересня з черговим зверненням, в якому, серед іншого, заявив про анексію нових українських територій (тимчасово окуповані частини Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей), а також вибухнув погрозами та критикою на адресу України та Заходу. Що можна сказати за підсумками цього звернення? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Росія і так програла, але у цій ситуації крах прискориться

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк зазначає, що своєю заявою про подання Україною заявки на прискорений вступ в НАТО, що послідувала за підсумками засідання РНБО та після путінського звернення, президент Володимир Зеленський переграв агресора.

"Якщо це синхронно, якщо представники Альянсу були в курсі такого звернення та зроблять кроки назустріч – Україна точно поверне всі тимчасово окуповані території, – упевнений експерт. - Те, що в Росії під боком з'являється все більше сил НАТО, заводмть Путіна в глухий кут, з якого він уже не вибереться. Адже виходить, що РФ замкнена по всьому західному периметру. Фінляндія, Швеція, а зараз і Україна. Плюс – Туреччина, яка вже є членом НАТО. Фактично вступ України до Північноатлантичного альянсу перетворює РФ на суто азіатську державу, відрізаючи від Європи".

Сьогоднішні заяви Путіна, на думку Миколи Давидюка, є демонстрацією слабкості на полі бою та спробою відігратися у полі політичних маніпуляцій та захисту ядерним щитом.

"Але якщо наше підвищення ставок зіграє – Росія програла, – вважає експерт. – Вона й так програла, але у цій ситуації крах прискориться. Що не дивно – із такими правителями. Путін у сьогоднішньому зверненні, до всього, показав свої маразматичні, дуже низькі знання історії. Він часто плутав терміни та факти. До того ж практично всі політбюро там – люди під 70. Частина з яких відверто проспала і звернення Путіна, і підписання псевдодокументів між РФ і гауляйтерами (які були відверто переповнені страхом, розуміючи, що всі вони засуджені). Це свідчить, що еліти втомилися, відпрацьовані, не генерують нових смислів. Вони віддалися на відкуп Путіну, а він повів їх у нікуди".

Після анексії 2014-го світ кардинально змінився

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Путін продовжує жити у своїй параноїдальній, паралельній реальності. Враховуючи це, інших наративів, слів та дій від нього не варто було й чекати. Він створив собі якусь ляльку вуду ненависного Заходу, шпилить її голками, думаючи, що це може завдати якоїсь шкоди реальному Заходу".

Втім, зазначає експерт, сам Захід до широкомасштабного російського вторгнення в Україну теж жив у своїй реальності, створивши собі деякого міфічно адекватного Путіна, з яким можна домовитися.

"Це питання психології. Коли люди бояться, вони гіпертрофують загрозу – і наділяють її якимись надлюдськими чи просто не властивими їй здібностями. Але почавши широкомасштабну агресію, Путін вивів Захід з певного заціпеніння (той зіткнувся з реальністю, а чи не з ілюзіями). І топ-демократії світу нарешті усвідомили загрозу. Розглянули справжню морду (яке там обличчя!) Путінської Росії. І почали зовсім інакше реагувати на шантаж та погрози з боку Кремля", – пояснює Валерій Димов.

А Путін, зазначає експерт, на відміну від Заходу, продовжує жити у своїй парадигмі, своїй паралельній реальності, думаючи, що якраз йому в 2014 році вдалося здійснити "успішну практику" із захоплення українського Криму без будь-якої реально жорсткої реакції Заходу (який вивів РФ з "Великої вісімки", наклав певні санкції, але продовжив торгувати з агресором і навіть здійснювати спільні проекти), що жодних жорстких заходів не було і за пекло, яке Росія влаштувала на Донбасі – то можна продовжувати.

"Але світ змінився. І Захід як союзник України застосовує тепер до РФ зовсім інші підходи, – наголошує Валерій Димов. – Путін скільки завгодно може говорити "халва", але те лайно, в яке він сам заліз і затягнув свою країну, солодше не стане. Я не знаю прецедентів в історії, щоб військові злочинці, розв'язавши агресію, вчинивши безліч військових злочинів, самі каялися і йшли до суду добровільно. Тож нічого такого від Путіна та путінської Росії очікувати не доводиться. Загнавши себе в тунель, у вузький коридор можливостей, Путін не розуміє, що той веде і його, і Росію у прірву. Анексіями, ядерним шантажем, мобілізацією він ще більше зміцнює рішучість України та Заходу, а також сіє зерна ненависті всередині РФ. Торф'яники вже тліють, а коли спалахнуть – він не зможе їх погасити. І зброя, яку він вклав у руки мобілізованим, особливо представникам національних меншин, які мають чимало запитань до Москви, рано чи пізно повернеться проти самого російського керівництва".

Читайте також на порталі "Коментарі" - переговорів із Путіним більше не буде: Зеленський поставив крапку у питанні.