Путін затвердив Стратегію національної безпеки: про що говорять подібні дії РФ

Російський указ набирає чинності з дня його підписання

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, де затвердив стратегію національної безпеки країни. В указі йдеться, що досягнення цілей зовнішньої політики Кремля буде реалізовано за допомогою зміцнення "братніх зв'язків між російським, білоруським і українським народами" (без конкретики). Про що говорять подібні дії РФ, які, схоже, набувають вже характер стратегії? Як можна протистояти цьому? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий пояснює, що стратегія Путіна - це "збирання земель". Причому якщо географічно він вважає "своїми" все території, які колись входили до складу СРСР, то всередині відновленої імперії він орієнтується не на радянську модель з імітацією "інтернаціоналізму", а на модель царської Росії - з відвертим домінуванням російського етносу.

"Зазначений етнос трактується Кремлем також суто в імперській дорадянській парадигмі - як "триєдиний", де "Великоросії, малороси і білороси" є лише субетносами, до того ж "мало і біло" трактуються як "недосконалі" субетнос, "зіпсовані" впливом Заходу і підлягають розчинених в великоруському етносі. У баченні Путіна українців в принципі не існує - це "южноруське наріччя" замість української мови і "австро-німецький політичний проєкт" замість нашого національно-визвольного руху і нашої державності. Слід зрозуміти і прийняти як даність - стратегічною метою Кремля є повна ліквідація України як явища і повна інтеграція - як території, так і більшості населення - в відновлену Російську Імперії. Чи не більше і не менше", - підкреслює Євген Дикий.

За його словами, без розуміння цієї мети РФ і екзистенціального характеру протистояння, при якому виживе чи Україна, чи Імперія, неможливо будувати ніякі прогнози і вибудовувати стратегію оборони. І чим швидше ми - і суспільство в цілому, і в першу чергу керівники країни - приймемо для себе цю реальність, тим успішніше буде наша оборона.

"Що саме робити? Стратегічно - будувати успішну Україну, з розвиненим демократичним суспільством. Країну, максимально інтегровану в глобальні світові процеси і зокрема в "колективний Захід". Саме це в парадигмі Путіна є свідомо неможливим. Частина "триєдиного народу" по імперській версії ніколи не може ні стати успішною демократією, ні повернутися з Євразії до Європи. Як тільки нам це вдається - ламаються основи імперської міфології, яка крім вигаданого "триєдності" містить не менш важливі "скріпи" про неприйнятність для "православних слов'ян" західних демократичних моделей. І саме тому Кремль зробить все заради нашого неуспіху, - попереджає Євген Дикий. - Але це зовсім не означає, що ми не маємо шансу на перемогу".

А ще, зазначає експерт, нам треба звернути увагу на те, що опублікована путінська концепція передбачає горизонтальну інтеграцію "триєдиного народу".

Євген Дикий пояснює: "Кремль цим фактично визнає, що прямий тиск на Україну як державу не досягло успіху. І він переходить до посилення руйнування України зсередини шляхом роботи з окремими середовищами, галузями, політичними силами тощо, зав'язуючи кожне з них окремо на РФ. Цьому слід протиставити оспіваний Аркадієм Бабченко "рів з крокодилами" - різати всі зв'язки, які ще пов'язують нас з Імперією Зла. В першу чергу позбутися від провінційного комплексу, при якому РФ намагається бути "посередником" між Україною і сучасним глобальним світом, нав'язуючи нам своє викривлене бачення цього глобального світу, а це питання в першу чергу мовної та інформаційної політики".

На думку експерта, українська англійська мають витіснити російську в усіх сферах. І цьому слід активно сприяти державі.

"Сюди ж лягає робота на "історичному фронті" - заміна імперської міфології на реальну історію, витіснення з голів українців і в нашому медіапростірі радянських стереотипів, на яких повністю базується сучасна путінська пропаганда", - акцентує Євген Дикий.

Він також звертає увагу, що якщо стратегічною зброєю Кремля є його гуманітарна політика, то тактичної найчастіше виступає корупція. Так що, підкреслює експерт, очищення від корупції і олігархату слід розглядати не тільки як наш "внутрішній фронт", а і як частина боротьби проти повернення України в російську "тюрму народів".

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що нічого нового в путінській стратегії немає.

"Пострадянський простір ще з 90-х завжди прописувалося в стратегіях з національної безпеки як сфера інтересів Росії. Не кажучи вже про Україну та Білорусь, без контролю над якими Росія, в принципі, не може претендувати на імперський статус, - зазначає політолог. - Про це ще на початку 90-х писав покійний Збігнєв Бжезинський у своїй книзі про геополітику "Велика шахівниця". З тих пір, як Росія "встала з колін", вона намагається посилити свій вплив на Україну. У тому числі військовими методами з "примусу до братської любові". Результат відомий - втрата Україною частини територій, понад 14 тисячі загиблих у війні на Донбасі, розв'язаної Кремлем, збільшення негативного ставлення до РФ серед українців, зростання підтримки євроатлантичної та європейської інтеграції".

Протистояти цьому, на думку Максима Ялі, можна тільки системними і послідовним реформами всередині України. У тому числі боротьбою з корупцією як головним злом, яке не дає розвивати і посилювати економіку.

"Нам важливо вигідно відрізнятися від умов життя і ведення бізнесу в Росії, - впевнений політолог. - Головний удар, який може нанести Україна у відповідь на таку політику Кремля - викорінити ті негативні сторони і аспекти, які існують в РФ і у нас як спадщина тоталітарного минулого - корупцію, правовий нігілізм, порушення громадянських прав, неможливість відстояти правду в суді, поліцейський і бандитський бєспрєдєл".

Максим Ялі відзначає, що деякі позитивні зміни відбулися в 2014-15 рр. після "Революції Гідності", коли політики всерйоз були налякані народним гнівом. Але потім почався відкат назад, а всі провали в реформах списувалися на війну.

"На жаль, Зеленський поки теж не продемонстрував ефективність виконання своїх передвиборних обіцянок. Йде війна за перерозподіл фінансових потоків, а для пересічних людей, для малого бізнесу вводяться нові податки і побори. Природно, такий приклад не може служити зразком, підштовхуючи громадян Росії до боротьби з режимом. У деяких сферах, в тому числі спрощення ведення бізнесу і боротьби з корупцією, Росія навіть демонструє великі успіхи. Так що світла в кінці тунелю я поки не бач ", - зізнався експерт.

Зате він бачить зміну позиції Заходу, який так само розчарований провалом реформ в Україні, як і багато наших громадян.

"Захід не розуміє, навіщо йому продовжувати нести фінансові втрати від санкцій, коли на горизонті маячить фінансово-економічний і геополітичний монстр в особі Китаю, який вміло користується ресурсами Росії і протистоянням Кремля із Заходом. Я вже не кажу про програш в інформаційному протистоянні з Кремлем, - зазначає Максим Ялі. - Росія не шкодує ресурсів на пропаганду, в якій Україна постає в образі "failed state" якраз через свого керівництва, яке знаходиться під зовнішнім управлінням. При цьому Кремлем завжди підкреслюється, що росіяни і українці - брати, а всьому виною - США і продажне керівництво України".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий зустрітися з президентом Путіним, але у нього є одна умова.