Путіна попередили про заколот Пригожина: був абсолютний жах і розгубленість

Керівництво Кремля, попри отриману за кілька днів інформацію про бунт Пригожина, було паралізоване на всіх рівнях.

За інформацією української розвідки та європейських розвідувальних управлінь президент Росії Володимир Путін знав про бунт Пригожина, однак не здатен був діяти рішуче. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Washington Post.

Європейська розвідка стверджує, що за кілька днів до початку заколоту засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина Путіна проінформували. Керівництво РФ посилило заходи безпеки на кількох стратегічних об’єктах, включно з Кремлем, однак не вдалось до більших кроків.

"У Путіна був час, щоб прийняти рішення ліквідувати заколот і заарештувати організаторів. Потім, коли це почало відбуватися, був параліч на всіх рівнях... Був абсолютний жах і розгубленість. Вони довго не знали, як реагувати", - сказав один із чиновників європейської безпеки.

Подібні заяви представників європейської розвідки узгоджуються зі словами директора ЦРУ Вільяма Бернса, який вказав, що російські служби безпеки та особи, які приймають рішення "були розгубленими" у період 36 годин заколоту Пригожина.

"Це також викриває страх Путіна прямо протистояти полководцю-відступнику, який протягом десятиліття отримав підтримку в російській системі безпеки", - вважає видання Washington Post.

Таким чином відсутність наказів від Кремля змусило регіональних чиновників діяти самостійно, після того, як 24 червня вагнерівці увійшли до Ростова та взяли контроль над командним центром армії РФ. Місцеві чиновники вирішили не зупиняти Пригожина, адже не отримали накази з Кремля.

"Місцева влада не отримувала жодних команд від керівництва. З нашої точки зору, це найбільша ознака нездорової ситуації всередині Росії. Авторитарна система сформована таким чином, що без дуже чіткої команди керівництва люди нічого не роблять", - сказав представник української розвідки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українська розвідка отримала секретну доповідь Кремля про зрив зернової угоди.

Також "Коментарі" писали про Путіна, який потрапив у пастку України після виходу Росії з зернової угоди.