Путінський олігарх подав до суду: хоче повернути свої заморожені мільярди

Російський олігарх збирається повернути свої заморожені активи та подав на Люксембург через порушення інвестиційної угоди.

Російський олігарх, співзасновник та голова наглядової ради директорів консорціуму "Альфа-груп" Михайло Фрідман подав позов проти Люксембургу на 16 млрд доларів, через рішення європейської країни заморозити його активи. Адвокати Фрідмана посилаються на інвестиційний договір 1989 року між Люксембургом і колишнім СРСР.

В документах, які описують позов команда адвокатів Фрідмана скаржиться, що санкції ЄС були застосовані без належної процедури, а його активи усе ще заморожені. За словами Фрідмана, це блокує його роботу, тому він вимагає "компенсації на основі справедливої ринкової вартості" та вказує, що за його прогнозами сума "становитиме не менше 16 млрд доларів".

Фрідман у своєму позові посилається на інвестиційну угоду 1989 року між Люксембургом і Радянським Союзом зазначивши, що Люксембург порушив інвесторський захист. Цікаво, що в команді російського олігарха працює Шері Блер, дружина колишнього прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера.

Михайло Фрідман потрапив у санкційний список ЄС після повномасштабного вторгнення РФ. Європейський Союз тоді описав російського бізнесмена, як одного з головних фінансистів Путіна, який перебуває в оточені російського диктатора. Раніше Фрідман успішно виграв суд проти ЄС та був вилучений зі списку санкцій у квітні 2024 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про російського олігарха, який купив замок в Італії на українське зерно.

Також "Коментарі" писали про те, за яких умов російські олігархи можуть піти проти режиму Путіна.