Ризик нового збройного конфлікту в Європі: НАТО планує переговори з Росією щодо контролю озброєння

Пропозиція пролунала під час переговорів в Брюсселі між представниками НАТО та Росії

НАТО заявило в середу, 12 січня, що готове поговорити з Росією про контроль озброєнь і розміщення ракет, але не дозволить Москві накласти вето на амбіції України приєднатися до альянсу, попереджаючи про реальний ризик нової війни в Європі. Про це повідомляє Reuters.

Пропозиція генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга стосувалась лише частки широких вимог, висунутих Росією, яка змусила Захід сісти за стіл переговорів, зібравши близько 100 000 військових біля кордону з Україною. Не відразу було зрозуміло, як відповість Москва.

Столтенберг заявив після чотирьох годин переговорів між послами альянсу та російською делегацією в Брюсселі, що НАТО не дозволить Москві диктувати заходи безпеки іншим країнам і створювати небезпечні сфери впливу.

"Існує реальний ризик нового збройного конфлікту в Європі. Є значні відмінності між союзниками по НАТО та Росією. Наші розбіжності буде нелегко подолати, але це позитивний знак, що всі союзники по НАТО і Росія сіли за один стіл і зайнялися предметними темами", - сказав Столтенберг на прес-конференції.

Росія заперечує плани вторгнення в Україну, але стверджує, що їй необхідна низка гарантій для власної безпеки, включаючи припинення будь-якого подальшого розширення НАТО та виведення сил Альянсу з держав Центральної та Східної Європи, які приєдналися до неї після холодної війни.

Заступник держсекретаря США Венді Шерман, яка очолювала делегацію США на переговорах з Росією в Женеві в понеділок, 10 січня, заявила, що не почула нічого нового від російської сторони в Брюсселі.

Вона сказала журналістам, що важко зрозуміти, чому ядерна Росія відчувала загрозу з боку свого набагато меншого сусіда і проводить навчання з бойового вогню поблизу свого кордону.

"Про що йдеться? Це про вторгнення? Це про залякування? Це про спробу бути підривним? Я не знаю, але це не сприяє досягненню дипломатичних рішень", - сказала Шерман.

За її словами, Росія не давала жодних зобов’язань щодо деескалації.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Столтенберг розповів про головну тему дискусії на переговорах НАТО та Росії.