Росія не використовує газ як зброю, щоб карати Україну, - Пєсков

Напередодні Угорщина підписала довгостроковий контракт з російською компанією "Газпром" на постачання газу в обхід України

За словами спікера Кремля Дмитра Пєскова, Росія не використовує природний газ, як зброю тиску на інші країни, в тому числі й Україну. Експорт блакитного палива використовується в інтересах самої РФ і її громадян. Про це пише видання РБК-Україна, посилаючись на брифінг прессекретаря російського лідера.

Пєсков зазначив, що газовий контракт, який уклали Угорщина і Російська Федерація, не націлений на те, щоб "карати" нашу державу.

"Росія ніколи не використовувала, не використовує і не має на увазі використовувати блакитне паливо, щоб кого-небудь карати. Росія використовує блакитне паливо виключно у своїх інтересах, в інтересах народу нашої країни, для збільшення добробуту росіян, виключно на комерційній основі", - заявив спікер Кремля.

Прессекретар Володимира Путіна також зазначив, що використання природного газу в подібному режимі повністю відповідає інтересам європейських споживачів, а також країн, що надають умови для транзиту, якщо він економічно вигідний.

Нагадаємо, що Угорщина підписала довгостроковий контракт з російською компанією "Газпром" на постачання газу в обхід України. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обіцяє, що Україна відповість на цей удар. Видання "Коментарі" спробувало з'ясувати, що означає російсько-угорський контракт для України та чим наша держава може відповісти.

Зокрема, за словами політтехнолога, директора компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістра міжнародних відносин (King's College London 2004) Тараса Березовця, подібна поведінка Угорщини пояснює курсом, який давно обрав її прем'єр Віктор Орбан: відносини з ЄС і НАТО перебувають в одній площині, відносини із РФ - в інший.