Росія втрачає ключову країну, яка допомагала з обходом санкцій: деталі

Казахстан раптово виступив проти того, щоб допомагати Росії обходити санкції

Влада Казахстану виступає проти того, щоб Росія використовувала територію країни для обходу міжнародних санкцій. Як передає портал "Коментарі", про це заявив заступник глави МЗС республіки Роман Василенко, пише російське видання The Moscow Times.

"Казахстан не вводив санкції проти Росії, і Казахстан не приєднався до санкцій проти Росії. Водночас ми не хочемо, щоб нашу територію використовували для обходу санкцій", - сказав він.

За його словами, позиція Астани "відома і зрозуміла" всім зацікавленим сторонам, і до неї з розумінням ставляться як у Росії, так і на Заході.

Заступник глави МЗС наголосив, що вживаються всіх необхідних заходів для того, щоб обходу санкцій не відбувалося, оскільки республіка "не бажає введення вторинних санкцій". Він також зазначив, що у двосторонніх відносинах між Астаною та Москвою "проблем немає", але існують "різні питання", оскільки самі по собі відносини двох сусідніх держав "дуже різноманітні".

Раніше заступник прем'єр-міністра Казахстану Серік Жумангарін говорив, що Астана не підтримує антиросійські санкції, але дотримується їх, "бо це вигідно з економічного погляду".

"У нас невелика економіка, звичайно, санкційного тиску ми не витримаємо", - пояснював Жумангарин.

Читайте також на порталі "Коментарі" - низка банків Грузії та Казахстану призупинила перекази через російську платіжну систему "Золота Корона" внаслідок останніх санкцій США. Як передає портал "Коментарі", про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

Припинення співробітництва зумовлене додатковими перевірками щодо зв'язку з санкційними особами з метою дотримання міжнародних економічних санкцій.

Грузинські Telegram-канали повідомляють, що TBC Bank прибрав вкладку "Золота Корона" зі своєї програми, сервіс Rico не видає раніше надісланих платежів, а Bank of Georgia відхиляє перекази. Офіційну інформацію про заборону платіжної системи на території Грузії не повідомляли.