Росія змінила інформаційний підхід до війни, який має примусити Україну до поступок

Росія активно почала працювати над тим, що виставити Україну у якості держави, яка нібито «підтримує тероризм» і «терористів»

З листопада 2023 року головний наратив РФ зводився до тези, що миролюбна Росія хоче переговорів і миру, а "маріонеткова" Україна, під впливом злобного Заходу не хоче миру, говорить політолог Вадим Денисенко.

Втім, додає він, РФ почала змінювати цей наратив. За його словами, все почалося з сутички туарегів з офіційними військами в Малі, після чого туареги зробили фото з українськими прапорами. З цього моменту росіяни почали просувати на різні аудиторії і з різними посилами меседж про Україну, як країну, що підтримує тероризм та ІДіЛ. В новинному ланцюжку щодо тероризму, каже Денисенко, стоять і публікації про нібито прихильника України, що хотів вбити Трампа і зливи в турецькій пресі інформації про те, що Україна веде переговори з певними терористичними організаціями. Паралельно російський МЗС розповсюдив доповідь, де "задокументував" більше ста терористичних операцій, які провела Україна.

Сьогодні, додає політолог, російські ЗМІ, з посиланням на джерела в сирійській розвідці звинувачують Україну, яка спільно з США навчає терористів поводженню з БПЛА для ведення війни на території Сирії.

"Всі ці історії складаються в певний комунікаційний пазл, який, з великою долею імовірності, можна трактувати, як спробу змінити головну комунікаційну рамку росіян", - говорить Денисенко.

При цьому, за його словами, мова тут іде не тільки про те, щоб не допустити розширення дальності Атакамсів, це - значно ширший посил, який може почати жити "самостійним життям", простіше кажучи, самовідтворюватися, через 3-4 місяці після запуску цієї кампанії.

"Тобто наприкінці цього - на початку наступного року він може вийти на "проектну потужність". Але тільки за однієї умови: якщо не включитися в те, щоб максимально розвалювати цей міф вже зараз", - говорить Денисенко.

На його думку, очевидно, "терористичний трек" має доповнювати трек миролюбний і має зводитися до того, що "миролюбна" Росія хоче переговорів і миру, тоді як Україна стає головною країною по навчанню терористів в світі (для певних країн буде просуватися ідея, що це робиться за допомогою і на замовлення Заходу, а на Заході це буде подаватися, як самостійна ініціатива України).

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що протягом останнього часу з’явилося дуже багато так званих "мирних ініціатив", в які хочуть затягнути Україну.