Росіяни не довіряють один одному: серед молоді рівень довіри найнижчий

Більшість росіян абсолютно не довіряють співгромадянам

Переважна більшість громадян РФ відчувають недовіру один до одного.

Як показало опитування ВЦВГД, лише 24% росіян вважають, що оточуючим людям можна довіряти. Водночас 73% росіян вважають, що до оточуючих потрібно ставитися з "обережністю". Третина опитаних впевнені, що інші люди їх обдурять, якщо тільки випаде така можливість. Причому серед молоді віком 18-24 роки ця частка сягає 45%.

Низький рівень міжособистісної довіри між росіянами сформувався ще під час кризи 1990-х років, пояснив результати опитування гендиректор ВЦВГД Валерій Федоров. У 2000-х роках довіра росіян одна до одної почала відновлюватися, але процес зупинили підвищення пенсійного віку 2018 року, пандемія і війна.

Зазначається, що рівень міжособистісної довіри в Росії істотно нижчий, ніж у західних країнах. У Канаді рівень взаємної довіри - 71%, у США - 58%, у Нідерландах - 74%, у Швеції - 71%, у Великій Британії та Німеччині - 67% і 59% відповідно.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українська оборона в Донецькій області залишилася без снарядів та солдатів після наступу ЗСУ на Курську область РФ. Як повідомляє видання The Financial Times, Курська операція ЗСУ прискорила наступ Росії на Донбасі. "Це сталося, зокрема, через зняття з цієї ділянки фронту до 10 тисяч українських військових, серед яких й елітні десантно-штурмові підрозділи", — пише видання. Українські офіцери, які зараз воюють на російській території, розповіли, що пріоритет у забезпеченні боєприпасами і солдатами тепер віддається Курському напрямку.