Росіяни перебувають у стані розірваної свідомості, - російське соцдослідження

Інституту конфліктології та аналізу Росії, який розпочав щомісячний соціологічний моніторинг російського суспільства під назвою «Дзеркало Росії»

Як інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Інститут конфліктології та аналізу Росії розпочав щомісячний соціологічний моніторинг російського суспільства під назвою "Дзеркало Росії", пишуть "Коментарі".

В цілому ж росіяни дають суперечливі відповіді. З одного боку, 62% вважає, що події у Російській Федерації розвиваються у правильному напрямку. З іншого боку, найголовнішою проблемою називають "спеціальну військову операцію" ("СВО") – цю проблему головною назвали 50% опитаних.

Усі інші проблеми – низькі зарплати та пенсії, зростання цін, дороге медичне обслуговування – відійшли для опитаних на другий план.

73% респондентів відчувають оптимізм, коли думають про майбутнє РФ та власне майбутнє. Однак майже 60% росіян мають близьких, друзів або знайомих, яких нещодавно мобілізували, а третина вже має тих, хто загинув під час "спеціальної військової операції".

61% населення вважає, що часткова мобілізація восени була правильним рішенням. І в той самий час понад половина називає її несправедливою за соціальною ознакою, коли мобілізували переважно незаможних громадян без зв’язків.

Половина росіян виступають за те, аби "СВО" не мала граничних часових рамок і тривала скільки потрібно. З іншого боку, 69% позитивно сприйняли б, якби вона завершилась вже завтра. Лише 3% опитаних вважають, що "спеціальна військова операція" досягла всіх поставлених цілей і 39% вважають, що вона досягла їх частково. Водночас 74% позитивно оцінили відступ російських військ з Херсона. Щодо ракетних ударів по критичній енергетичній інфраструктурі України, російське суспільство більш однозначне: 63% підтримують ці дії свого військово-політичного командування. Проти виступають у понад вдвічі менше росіян.

Всього було опитано 1208 респондентів. Дослідження пройшло з 26 листопада по 9 грудня 2022 року за загальноросійською вибіркою.

Як раніше йшлося на порталі "Коментарі", російська пропагандистка Ольга Скабєєва стверджує, що РФ має й надалі запускати ракети, адже поразка принесе для Росії великі витрати та всі винні повинні будуть заплатити.