РПЦ на тлі заборони російської церкви в Україні звернулася до міжнародних організацій

У РПЦ заявили, що в Україні нібито «утискають» віруючих

Священний синод Російської православної церкви закликав міжнародні організації негайно відреагувати на утиск віруючих Української православної церкви в Україні. Про це йдеться у заяві синоду, опублікованій на сайті РПЦ.

У РПЦ заявили, що законопроект про заборону УПЦ в Україні нібито спрямований безпосередньо проти цієї релігійної організації. Там стверджують, що мета законопроекту - ліквідація церкви та всіх її громад або у примусовому їхньому переведенні в інші релігійні організації.

У російській церкві висловили побоювання у зв'язку з тим, що через заборону УПЦ сотні монастирів, мільйони православних віруючих в Україні опиняться поза правовим полем, втратить своє майно і місце молитви.

"Звертаємось до міжнародних правозахисних організацій із закликом негайно та об'єктивно реагувати на кричущі утиски віруючих в Україні", — йдеться у заяві.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що народні депутати 265 голосами ухвалили у другому читанні законопроект про заборону московської церкви в Україні.

При цьому у ВР кажуть , що московську церкву в Україні не заборонять уже завтра. Зокрема, зазначають, що через тридцять днів після підписання закону президентом та його опублікування Державна служба етнополітики та свободи совісті отримає можливість перевіряти релігійні організації України щодо афілійованості з московською церквою. Якщо хоча б один із 5 визначених законом ознак пов'язаності релігійної організації з РПЦ буде виявлено, така організація отримає припис про усунення цього зв'язку протягом 30 днів. Якщо зв'язок із Москвою не буде розірвано, держава звернеться до суду із позовом про заборону такої організації. Судові процедури заборони розпочнуться за 9 місяців після опублікування закону.