Стала відома реакція Кремля на саміт миру, який має відбутися у Швейцарії

Речник російського президента Дмитро Пєсков прокоментував ідею президента Володимира Зеленського уже навесні провести саміт миру, проте без участі Росії. За його словами, така ідея є «сміховинною»

Дмитро Пєсков розкритикував будь-який формат проведення переговорів щодо миру в Україні без участі Росії. На брифінгу в Кремлі він назвав пропозицію президента Володимира Зеленського провести саміт миру у Швейцарі "женевським форматом".

За його словами, ідея обговорювати мирний план без часті Росії є "сміховинною".

Окрім того, речник російського диктатора підкреслив, що у Росії ні з ким не було контактів із приводу участі у саміті миру, на якому мають обговорювати формулу миру президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав правильною ідеєю посилюватися не тільки на полі бою, а і на міжнародній арені. За його словам, Україна категорично проти того, щоб будь-які країни нав’язували їй своє бачення миру. Саме тому, Україна має свою формулу, яку і готова презентувати партнерам, та обговорювати її. Зеленський припустив, що саміт миру може відбутися навесні у Швейцарії.

Окрім того, як повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак, Україна планує запросити у Швейцарію для обговорення формули миру понад 160 країн. Разом з тим, він додав, що на першому засіданні точно не буде Росії. При цьому Єрмак припустив, що країну-агресора можуть запросити на саміт після того, як буде створено план подолання криз, які створені війною, щоби ознайомити її із цим планом, який розроблятимуть не кулуарно, а відкрито.

Портал "Коментарі" повідомляв, що українська влада прагне провести в березні саміт за участю світових лідерів, на якому обговорюватиметься формула миру, яку запропонував Володимир Зеленський. Водночас, як пише видання Bloomberg, через відсутність кворуму саміт, ймовірно, перенесуть на квітень або травень.