Стало відомо, чи вплине "скептицизм" Шольца на членство України в НАТО

Членство України в НАТО залежить від позиції США, вважає президент Зеленський

Україна не розглядає можливість вступу до НАТО в обмін на відмову від окупованих Росією територій, повідомив президент Володимир Зеленський.

Відповідаючи на запитання про можливість отримання членства в НАТО в обмін на окуповані території, Зеленський зазначив, що Україна таку ідею не обговорює.

"Ми не обговорюємо це. Але вважаю, що ці вкиди в медіа не випадкові. Мабуть, такі думки у деяких партнерів можуть бути. Тому, напряму вони не комунікують це зі мною, ці питання. Але через медіа, зрозуміло, перевіряють його градус. Думаю, тут все залежить від суспільства України", - підкреслив Зеленський.

Президент також наголосив, що на всіх переговорах Україна піднімає питання безпекових гарантій. Він зазначив, що найкращою гарантією безпеки для України є членство в НАТО. При цьому він підкреслив, що під час війни важливо отримати запрошення до альянсу, і це питання не повинно залежати від позиції Росії. Зеленський переконаний, що коли партнери будуть впевнені в своїй силі над Росією, процес рухатиметься в позитивному напрямку.

Президента також запитали, чи розглядає Україна можливість часткового вступу до НАТО без окупованих територій.

"Всі розуміють, що який би шлях у нас не був, юридично ніхто визнавати окуповані території територіями інших держав не буде. Друге, чому я наголошую на запрошенні? Тому, що воно дається країні в міжнародно визнаних кордонах. І це для мене принципова річ: отримати запрошення під час війни. Я вважаю, що це сильна частина пакету, який ми пропонуємо. Це не просто запрошення, а запрошення, поки війна ще не закінчилась. А вже який вступ, як він буде відбуватись, скільки — це наступний крок, дипломатія. Можуть бути різні формати", - відзначив глава держави.

Щодо позиції Німеччини з питання вступу України до НАТО, Зеленський зазначив, що має хороші стосунки з канцлером Олафом Шольцом і вдячний за допомогу. За його словами, Німеччина є другою за обсягом підтримки України. Водночас, Зеленський підтвердив, що в Німеччині є скептицизм щодо вступу України в НАТО, однак ця позиція стала м'якшою в порівнянні з попередніми роками. Президент додав, що побоювання Німеччини щодо реакції Росії можуть вплинути на рішення країни, проте ключову роль відіграє підтримка України з боку США.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Захід готовий міняти політику щодо України.