Стало відомо, з якими пропозиціями Путін може вийти на переговори з Україною

Путін може пропонувати вирішити питання окупованих територій «дипломатичним шляхом», а до того часу просто заморозити війну

Напередодні першого Саміту миру у Швейцарії кремлівський диктатор Володимир Путін заявив, що Україна має відмовитися від чотирьох своїх областей. Водночас російські окупаційні війська навіть не контролюють повністю ці регіони. При цьому, як повідомив в ефірі 24 каналу політолог Андрій Вігірінський, якщо переговори між Україною та Росією відбудуться, сторони можуть вийти на них з подібними позиціями.

Експерт припустив, що Росія, ймовірно, виступить з заявами про захист місцевого населення та запропонує вирішити питання територій дипломатично. До цього часу Кремль може пропонувати заморозити війну. Путін пояснює своє вторгнення в Україну як нібито гуманітарну інтервенцію, заявляючи, що його мета – "встановлення демократії та порядку".

Як каже Вігірініський, такі аргументи вже використовувалися в інших конфліктах, зокрема в Іраку, Сирії та Афганістані. За його словами, Путін маніпулює історичними прецедентами, намагаючись відтворити їх у сучасному контексті, сподіваючись, що це спрацює.

Втім, додає експерт, Україна, звісно, не погоджується з такими тлумаченнями історії. Однак ця ситуація ще раз демонструє, що міжнародне право, на якому будується світовий порядок, є нефункціональним, адже країни можуть маніпулювати ним на свій розсуд, підкреслив політолог.

Можливі також інші домовленості, наприклад, щодо виходу України з Курської області із дозволом на удари по цій території з боку Сумщини. Якщо ж не буде переговорного процесу, слід враховувати характер бойових дій та обсяг міжнародної військової допомоги.

"Ми очікуємо на "чорного лебедя". Якого саме? Такого, що Росія розсиплеться зсередини", - говорить політолог.

Однак, каже Вігірніський, варто пам'ятати, що кожна нація має свої унікальні історичні, культурні та політичні особливості. Навіть намагаючись впровадити іншу систему управління, суспільство може повернутися до звичного формату.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що союзники обдумують варіант завершення війни шляхом переговорів уже наступного року.