Стало відомо, завдяки чому Україна зуміла успішно атакувати російській НПЗ

Протягом двох місяців Україна вразила 10 нафтопереробних заводів Росії. Прямі збитки країни-агресора становлять щонайменше 1,5 млрд доларів, повідомляє у Фейсбуці журналіст Юрій Бутусов

Протягом останніх двох місяців, починаючи з 24 січня, Сили оборони України підготували та провели масштабну операцію по ураженню стратегічної галузі російської економіки - нафтопереробним заводам. Завдяки якісному плануванню операцій, відзначив Юрій Бутусов, а також завдяки координації та високій якості дронів українського виробництва, було уражено десять нафтопереробних заводів, один завод скраплення та переробки газу, одна районна електростанція.

Тобто, Сили оборони зуміли частково вивести з ладу або повністю зупинити - Туапсинський НПЗ, Нижегородський НПЗ, Рязанський НПЗ, Новокуйбишевський НПЗ, Сизранський НПЗ, Словянський НПЗ, Ільський НПЗ, Волгоградський НПЗ, Новошахтинський НПЗ, Куйбишевський НПЗ, Усь-Лузський СПГЗ та Новочеркаську ГРЕС (трансформаторні підстанції).

Як відзначає Бутусов, удари були чітко сплановані, їх завдавали у найбільш вразливі місця, а саме: ректифікаційні колони.

"Прямий збиток від знищення цінного обладнання українські фахівці оцінюють близько 1,5 млрд доларів. Непрямі збитки - падіння потужностей нафтової промисловості РФ оцінюється понад 70 млн. тон на рік, що складає понад 25% усіх потужностей РФ",
- підкреслив Бутусов.

Такі дії українських військових уже привели до того, що ціни на бензин у Росії зросли на 50%, орім того, країна-агресор була змушена закрити експорт бензину. Також, відзначає журналіст, має місце ⁠скорочення видобутку на 500 тис барелів на добу (збитки по року можуть скласти до 12 млрд доларів). І ще, удари по НПЗ привели до значного скорочення постачання пального в ЗС РФ на території України.

При цьому, додав Бутусов, нова тактика нанесення ударів стала можливою тому, що влада профінансувала партію далекобійних дронів, а також було розроблено план їх застосування, координації одразу кількох структур сил оборони.

Вперше, каже журналіст, були виділені кошти державного бюджету на фінансування виробництва ударного безпілотника "Лють" - українського аналога іранських "Шахедів". При цьому "Лють" була розроблена ще рік тому у 2023-му, ініціативно, без державного замовлення, але тривалий час уваги до цього проекту та належного фінансування не було.

"Але з січня 2024-го почалось фінансування і серійне виробництво. Дрони "Лють" з бойовою частиною у 50 кг показали свою високу бойову ефективність та надійність, стійкість до усіх засобів РЕБ ЗС РФ, велику дальність. Куйбишевський НПЗ був уражений на відстані 900 км, причому це дальність по прямій, а дрони по прямій не запускають, тобто реальна дальність значно вище",
- додав журналіст.

За його словами, атаки стали ефективними, тому що вперше в ході війни СБУ, ГУР МО, ЗСУ діяли узгоджено та скоординовано як при плануванні операції, так і при проведенні розвідки, підготовці дронів, операторів, визначенні тактики та порядку дій.

Окрім того, додав Бутусов, вперше було визначено єдиний координаційний центр управління - і це центр Безпілотних сил ЗСУ, які тільки-но створені, але вже дають перші результати.

За його словами, ця успішна операція нашої держави могла б стати прикладом дій і в інших напрямках ведення війни.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що США начебто закликали Україну не бити по російським НПЗ.