Головна Новини Світ Росія Удар по Путіну: нові протести в Росії та їхня ефективність
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар по Путіну: нові протести в Росії та їхня ефективність

Експерти оцінили ефективність зимових протестів на підтримку Навального в Росії, а також дали прогноз щодо подальшого розвитку подій

4 березня 2021, 15:10 comments1027
Поділіться публікацією:

Штаб опозиціонера Олексія Навального анонсував нові протестні акції на вулицях Росії на підтримку ув'язненого політика. Зокрема, прихильники опозиціонера заявили, що прямо зараз всі штаби активно готуються до нових масових акцій, про які зовсім скоро розкажуть, зазначивши, що наступний удар по Путіну повинен бути ще сильніше минулих.

Удар по Путіну: нові протести в Росії та їхня ефективність

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Яка ефективність протестів? Що може змінитися, в порівнянні із зимою? Чи зможе суспільство реально посприяти у звільненні Навального? На ці питання нам відповідали експерти.

Росіяни не готові чинити опір режиму

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький - переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі" вважає, що в РФ опозиції як такої немає. Крім, власне, Навального. А отже чекати потужних вуличних протестів не доводиться.

"Росіяни не готові чинити опір режиму. Росія, попри санкції, корупцію та інше — багата держава, креативний клас якої, студентство, що і виходить в основному на протести, зосереджений в Москві, Пітері, містах-мільйонниках. І живуть вони зовсім непогано. І не готові ризикувати цим заради можливого світлого майбутнього. РФ не ізольована, всупереч санкціям, і більше, ніж Україна, залучена в міжнародну торгівлю та міжнародні відносини. Інвестиції туди заходять. А ЄС і США ніяк не зрозуміють, що не можна одночасно ввести діалог і вводити санкції. Одночасно два ці концепти не працюють. І поки так триває, обережний зовнішній тиск не буде підмогою, щоб Путін звільнив Навального. А внутрішньо, як я вже зазначав, росіяни до потужних протестів не готові ", — підкреслює Олексій Голобуцький.

За його словами, Навальний — такий же путінський заручник, яким був Ходорковський, що провів в ув'язненні 10 років.

"Путін вже показував, що може за певних умов обміняти свободу політичного в'язня на щось. У випадку з Ходорковським, якого відпустили у 2013 році, це була умова, щоб Захід не ігнорував зимову Олімпіаду-2014 в Сочі. У випадку з Навальним може бути ще щось. Але точно не вулиця. Там зараз протестують в основному студенти і т.зв. креативний клас. Це близько 15% населення. І їм не переламати ситуацію. Тим більше Путіна вже не цікавить легітимність в очах народу. Він не приховує, що вибори — фікція. Зате є цілком реальний силовий апарат, яким можна тиснути. І дійсно потужних опозиціонерів чекає або виїзд за кордон, або в'язниця, або отруєння. А навальних, готових до подібного, майже немає ... Ось коли до протестів підтягнутися шари, які лояльні до Путіна, вже можна буде говорити про щось серйозне. Правда, тоді вже будемо міркувати не про звільнення Навального, а про те, як швидко розвалитися Росія і не повториться там 1917-й рік в гіршому варіанті ".

Протестні акції націлені швидше на міжнародну аудиторію

Аналітик експертного центру "Будинок демократії" Анатолій Октисюк вважає, що нові акції, якщо вони і будуть, нічого не змінять.

"Дуже слабка російська опозиція не в змозі кардинально змінити ситуацію всередині РФ. Так що протестні акції націлені швидше на міжнародну аудиторію. Щоб Захід почав збільшувати тиск на Росію в цілому і Путіна зокрема, — пояснює експерт. — Можливо, акції заточені під недавні санкції "за Навального", недостатньо жорсткі, на думку багатьох. З їх допомогою можуть підштовхувати США і ЄС надавати на путінський режим посилений тиск ".

У внутрішньому ж плані протести, на думку Анатолія Октисюка, не матимуть великого впливу.

"Немає серйозного мобілізаційного фактора. Якби когось, наприклад, убили, якби нарочито жорстко пресували і так далі — це могло б вивести на вулиці в рази більше народу. Але в Кремлі це, мабуть, розуміють. І краще якщо і придушувати протести, то без зайвої агресії. Так що, думаю, акції протесту будуть, як і взимку, нечисленні. І мало організованої опозиції немає політичних інструментів впливу на Кремль", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, яка доля чекає Кремль після санкцій Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

4 березня 2021, 16:04

Новые санкции могут их вообще добить https://kosatka.media/category/gaz/news/prezidenty-ukrainy-i-polshi-obsudili-kak-vmeste-ostanavlivat-severnyy-potok-2


Новини