В Ірані цинічно прокоментували поставку ракет своєму союзнику Росії

В Ірані похвалилися, що вони успішно обходять санкції та поставляють ракети і шахеди в Росію

Іранський депутат Ахмад Бахшаєш Ардестані, член комітету з національної безпеки та зовнішньої політики, підтвердив поставки балістичних ракет до Росії, зокрема, про він заявив в інтерв’ю іранському виданню Didban Iran.

Ардестані зазначив, що Іран укладає бартерні угоди з Росією, обмінюючи ракети та безпілотники на сою та пшеницю.

"Ми змушені вдаватися до бартеру для забезпечення наших потреб, таких як імпорт соєвих бобів і пшениці. Частина угод включає постачання ракет, а інша частина — військових безпілотників до Росії", — сказав Ардестані.

Він додав, що для Ірану постачання зброї Росії не є чимось незвичним, оскільки країна вже підтримує "Хезболлу", ХАМАС та шиїтське ополчення в Іраку "Хашд аш-Шаабі". Іран не боїться можливих санкцій через співпрацю з Москвою.

"Гірше, ніж зараз, уже бути не може. Ми даємо ракети "Хезболлі", ХАМАСу і Хашд аш-Шаабі, так чому б не дати їх Росії? - пояснив Ардестані. - Ми продаємо зброю і отримуємо долари. Ми обходимо санкції через наше партнерство з Росією. Ми імпортуємо з Росії сою, кукурудзу та інші товари. Європейці продають зброю Україні. НАТО увійшло в Україну, то чому б нам не підтримати нашого союзника, відправивши ракети й безпілотники в Росію?"

Втім, офіційно в Ірані спростовують поставку ракет в РФ. Зокрема, речник МЗС Ірану Насер Канаані заявив, що повідомлення про постачання ракет є політично мотивованими та безпідставними, спрямованими на дискредитацію Ірану.

"Фундаментальний і заявлений підхід Ісламської Республіки Іран щодо конфлікту в Україні залишається послідовним і незмінним, - наголосив він. - Неодноразові заяви про відправку балістичних ракет до Росії продиктовані політичними цілями і мотивами деяких західних країн і є абсолютно безпідставними".

Дипломат зазначив, що звичайна військова співпраця між Іраном і Росією тривала і до початку війни в Україні.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в США підтвердили поставку іранських ракет Росії.