В РФ заявили, що приступили до створення багаторазової ракети "Амур-СПГ"

Розробку багаторазової ракети «Амур-СПГ» планують завершити до 2029 року

У Росії заявили про те, що ракетно-космічний центр "Прогрес", буцімто, приступив до створення метанової ракети-носія "Амур-СПГ". Наразі ведеться робота над експериментами, пов’язаними з посадкою першого ступеня, про що повідомив перший заступник гендиректора і головний конструктор підприємства Равіль Ахметов.

"Ми вже розпочали роботу над ракетою "Амур-СПГ". Для цього сформовано окрему проектну групу та спеціальне бюро. Зараз відпрацьовуються всі технічні аспекти, зокрема й експерименти з посадкою першого ступеня", – заявив Ахметов.

У березні 2023 року "Роскосмос" оголосив про підписання державного контракту на створення технічного проєкту багаторазової ракети "Амур-СПГ". Також розглядається можливість використання цієї ракети для польотів космонавтів.

Очільник "Роскосмосу" Юрій Борисов у квітні 2023 року зазначив, що розробка ракети "Амур-СПГ" планується завершити до 2028-2029 років. Технічний проєкт комплексу має бути готовий до кінця 2024 року.

За словами віце-прем'єра РФ Дениса Мантурова, перший запуск ракети запланований на 2030 рік.

Раніше Борисов повідомив, що "Амур-СПГ" може стати основою для надважкої ракети-носія.

Космічний ракетний комплекс "Амур-СПГ" розробляється для космодрому "Східний". Його проектують з урахуванням можливості керованого спуску першого ступеня, який зможе використовуватися повторно до 50 разів для запуску космічних апаратів. Планується, що "Амур-СПГ" замінить поточне сімейство ракет "Союз-2".

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що під час випробування на полігоні в РФ вибухнула розпіарена ракета "Сармат".