Відомого письменника визнали "іноагентом" в РФ: про кого йдеться

Письменника Акуніна включили до російського реєстру іноземних агентів

Міністерство юстиції РФ оголосило іноземним агентом відомого російського письменника Бориса Акуніна. Про це повідомляють російські медіа, передає портал "Коментарі".

Автора серії детективів про Ераста Фандоріна включили до російського реєстру іноземних агентів 12 січня.

Письменник Борис Акунін (справжнє ім'я та прізвище - Григорій Чхартішвілі) виїхав з РФ у 2014 році після того, як було анексовано Крим. Відтоді письменник регулярно робив критичні заяви на адресу російської влади і її політики. У 2022 році Акунін засудив вторгнення РФ в Україну.

Це не перше рішення влади РФ щодо письменника. Раніше Росфінмоніторинг вніс Акуніна до "реєстру екстремістів і терористів". Також проти письменника порушили кримінальну справу за "дискредитацію" російської армії.

Як відомо, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволяє російському Мін'юсту визнавати некомерційні організації іноземними агентами, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент України Володимир Зеленський підписав із прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком угоду у сфері безпеки між Україною та Великобританією. Раніше офіційний Лондон анонсували, що прем'єр-міністр і президент Зеленський підпишуть історичну угоду між Великобританією та Україною про співпрацю у сфері безпеки. Країни "Великої сімки" домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року. Великобританія є першою країною, яка уклала остаточну угоду.