Виток ФСБ РФ викрив нову інформацію про зв’язки Дурова з Росією

Журналісти-розслідувачі з'ясували, що візити Павла Дурова до Росії були пов’язані з роботою Telegram.

Засновник Telegram Павло Дуров у 2014 році заявив, що "дороги назад немає", оскільки він продав свої акції російської соцмережі "ВКонтакте" і покинув країну. Однак, виявилось, що російський бізнесмен з того часу щонайменше 50 разів відвідав Росію, і лише про одну з цих поїздок було анонсовано публічно.

Гендиректор Telegram Павло Дуров після продажу соцмережі "ВКонтакте" заявив про тиск з боку російської влади та оголосив про свою втечу з РФ. Однак, журналісти-розслідувачі ресурсу "Важные истории" проаналізували поїздки Дурова завдяки даним з найбільшого витоку ФСБ, який стосувався бази прикордонників.

У нещодавньому інтерв’ю Такеру Карлсону Дуров запевнив, що не відвідує "великі геополітичні держави, такі як Росія, Китай і США". Однак, виявилось, що попри заяви Дурова про "дороги назад немає", а також маніфесту "Сім причин не повертатися в Росію", бізнесмен відвідав РФ понад 50 разів у період з 2014 по 2021 рік.

Публічно Дуров приїжджав до Росії лише раз – восени 2014 року, коли він продав свій дата-центр компанії ICVA Ltd. Проте, "Важные истории" вказують, що інші візити Дурова до РФ були пов’язані з роботою Telegram. Наприклад, він приїжджав до Росії у 2017 році, в період, коли ФСБ РФ вимагали ключі шифрування месенджера Telegram. Інший приклад, 18 червня 2020 року Дуров вилетів з Санкт-Петербурга до Белграда і в цей же день Роскомнадзор заявив, що припиняє блокувати Telegram.

Останній такий візит відбувся у жовтні 2021 року. Період цих поїздок включав блокування Telegram-бота Олексія Навального Smart Voting та інших опозиційних ботів напередодні виборів у Росії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Медведєв розповів, як Кремль використовує Telegram проти України.

Також "Коментарі" писали про популярні месенджери, які можуть стати альтернативою Telegram.