Війна проти України боляче вдарила по головному гаманцю Кремля: ЗМІ розкрили деталі

Росія щосили намагається укласти угоду з Китаєм щодо будівництва трубопроводу "Сила Сибіру-2"

Довгий час "Газпром" вважався головним джерелом надходжень для російського бюджету. Але тепер можна констатувати, що протягом найближчих 10 років російський газовий монополіст навряд чи зможе відновити обсяги продажу газу, втрачені через повномасштабне вторгнення в Україну. Експорт до Європи до 2035 року становитиме в середньому 50 млрд-75 млрд кубометрів на рік – майже третину від довоєнного рівня. Як передає портал "Коментарі", про це пише видання "Financial Times".

ЗМІ зазначає, що "Газпром" сподівається, що новий трубопровід до Китаю допоможе заповнити втрачені обсяги європейського експорту, але його потужність лише 50 млрд куб. м на рік, а ціни нижчі за європейські, та й сторони досі не дійшли згоди.

"Основними наслідками санкцій для "Газпрому" та енергетичної галузі є скорочення обсягів експорту, які будуть відновлені до рівня 2020 року не раніше 2035 року", - йдеться у публікації.

У матеріалі йдеться, частка "Газпрому" в російському енергетичному експорті знижуватиметься, оскільки трубопровідний газ поступиться місцем менш вразливому зрідженому природному газу. При цьому компанія не має власної перевіреної технології для виробництва ЗПГ на великих потужностях. Крім того, російському монополісту буде важко стати прибутковим без держпідтримки у пошуку нових ринків збуту газу.

Зазначається, що санкції позбавили енергетичну галузь РФ доступу до найважливіших технологій, таких як турбіни, які допомагають переміщати газ трубопроводами, а також до запасних частин і фахівців, необхідних для їх ремонту.

Журналісти звертають увагу, що Росія щосили намагається укласти угоду з Китаєм щодо будівництва трубопроводу "Сила Сибіру-2", який, як сподівається "Газпром", пожвавить експорт, але навіть якщо вдасться відновити довоєнні обсяги експорту, то поставки все одно будуть меншими. прибуткові ніж до Європи, тому що Китай потребує низьких цін.

Читайте також на порталі "Коментарі" - відомі західні бренди відмовляються від планів піти з Росії: що змінилося.