Візит Путіна до ОАЕ та Саудівської Аравії: західні ЗМІ пояснили навіщо він їздив на Близький Схід

Путін сказав, що російсько-саудівські відносини “вийшли на такий рівень, якого вони ніколи не бачили”

Очільник РФ Володимир Путін 6 грудня побував в Об'єднаних Арабських Еміратах та Саудівській Аравії в рамках блискавичного турне, яке покликане підвищити авторитет Росії, в якості близькосхідного лідера, не беручи до уваги ту обставину, що війна в Україні продовжується.

Про це інформує Associated Press.

Путін прилетів до Абу-Дабі, столиці Еміратів, де йдуть кліматичні переговори ООН COP28. Це його перша поїздка до цього регіону після пандемії коронавірусу та війскового вторгнення до України минулого року.

Перед початком переговорів з лідером ОАЕ Мухаммедом бін Заїдом Аль Нагаяном, російський президент пропонував обговорювати енергетичну співпрацю, конфлікт на території Близького Сходу та “українську кризу”. Він високо оцінює теперішній стан відносин РФ з ОАЕ.

Володимир Путін, закордонні вояжі якого були обмежені після початку війни в Україні, побував у Китаї в жовтні і мав декілька візитів до колишніх радянських республік за останній час. Судді Міжнародного кримінального суду видали ордер на його арешт через початок війни в Україні.

Проте, ні ОАЕ, ні Саудівська Аравія не підписували договір про заснування МКС, тому вони не зобов'язані затримати Путіна за ордером, що звинувачує його в особистій відповідальності за викрадення українських дітей в час війни.

Шейх Абдалла бін Заїд Аль Нагаян, керівник Міністерства закордонних справ ОАЕ, зустрічав усміхненого господаря Кремля. Чотири винищувачі Су-35 російських ВПС супроводжували президентський літак під час перельоту з Росії.

Хоч ця арабська країна є союзником Сполучених Штатів, вони підтримують тісні зв'язки з РФ. Вони вітали російського президента в палаці Каср аль-Ватан в Абу-Дабі салютом з 21 гармати і вильотом своїх військових літаків ОАЕ, які пускали дим в кольорах російського прапора.

“Я радий знову зустрітися з вами”, — сказав шейх Мухаммед, вітаючи президента РФ. Пізніше в оприлюдненій заяві було зазначено, що сторони обговорювали “важливість зміцнення діалогу і співпраці для забезпечення стабільності і прогресу”.

Опісля прильоту господаря Кремля до столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяда, він і спадковий принц Мухаммед бін Салман обмінялись міцним рукостисканням і посмішками, йдучи на переговори.

Путін відмітив, що російсько-саудівські відносини “виходять на такий рівень, якого вони ніколи не бачили”. Він зазначив, що “дуже важливо обмінюватися інформацією та оцінками того, що відбувається в регіоні”.

Мухаммед, своєю чергою, заявив, що російсько-саудівська співпраця сприяє зміцненню безпеки в цьому регіоні Близького Сході, додаючи, що “наша майбутня політична взаємодія і співпраця, безсумнівно, матиме позитивний вплив на глобальну ситуацію”.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що з чим пов'язаний путінський вояж до ОАЕ та Саудівської Аравії