Ядерні переговори у Відні: Іран та Росія налаштовані оптимістично щодо відновлення угоди

Іран поки що зосереджений лише на скасуванні санкцій, що стримують його атомну діяльність

Іран та Росія у вівторок, 28 грудня, озвучили оптимістичні сподівання щодо переговорів стосовно порятунку ядерної угоди 2015 року. Про це повідомляє Reuters.

Іран і Сполучені Штати відновили непрямі переговори у Відні в понеділок, 27 грудня, при цьому Тегеран зосередився на одній стороні початкової угоди - скасуванні санкцій, незважаючи на те, що критики вважають незначним прогресом у стримуванні іранської атомної діяльності.

"Віденські переговори йдуть у хорошому напрямку... Ми віримо, що якщо інші сторони продовжать раунд переговорів, який розпочався добросовісно, ​​досягнення угоди для всіх сторін можливе", – сказав журналістам міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахіан.

Сьомий раунд переговорів завершився 11 днів тому після додавання нових вимог Ірану до робочого тексту.

Представник Росії Михайло Ульянов заявив у Twitter: "Ми спостерігаємо безперечний прогрес... Зняття санкцій активно обговорюється в неформальній обстановці".

Західні держави заявили, що переговори не досягли помітного прогресу, оскільки вони відновилися вперше після обрання президента Ірану Ебрагіма Раїсі в червні. Країни сказали, що до того, як угода 2015 року стане безглуздою, у переговорників залишилися "тижні, а не місяці".

Від цієї угоди, яка зняла санкції проти Тегерана в обмін на обмеження його атомної діяльності, залишилося небагато. Тодішній президент Дональд Трамп вивів Вашингтон з неї в 2018 році, знову ввівши санкції США, а пізніше Іран порушив багато ядерних обмежень відповідно до угоди.

Іран відмовляється від прямих зустрічей з представниками США, а це означає, що інші сторони угоди - Росія, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина та Європейський Союз - повинні підтримувати переговори з обома сторонами.

Сполучені Штати неодноразово висловлювали розчарування таким форматом, заявляючи, що це сповільнює процес, а західні чиновники все ще підозрюють, що Іран просто грає з часом.

Окремо у вівторок, 28 грудня, іранські ЗМІ повідомили, що Раїсі планує відвідати Росію на початку 2022 року на запрошення президента Володимира Путіна.

Як повідомляли раніще "Коментарі", Ірану висунули ультиматум щодо компенсацій через збиток літака МАУ.