Як Путін запустив неконтрольований процес створення приватних армій

Путін сильно прорахувався, дозволивши створювати приватні армії в Росії у вигляді ПВК

Президент РФ Володимир Путін хотів отримати свій особисті спецвійська у вигляді приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер”, але запустив неконтрольований процес створення приватних армій у Росії. Таку думку в Телеефірі висловив російський опозиційний політик Геннадій Гудков, пишуть "Коментарі".

“Путін хотів створити свій приватний особисті спецвійська, абсолютно відморожений, безбашений, поза законом, поза контролем. І він це зробив. Ці спецсили виконували його особисті доручення й завдання через особливо довірених осіб. А Євген Пригожин є особливо довіреною особою. Він виконував будь-які доручення Путіна. І Путіну через свою кримінальну суть, кримінальний характер влади, йому потрібна була напівкримінальна структура, яка виконувала будь-які завдання за його велінням і бажанням. Таку структуру він створив. А коли почалася війна, Пригожин вирішив домогтися ще більшої прихильності Путіна, вступивши в дію як бойова інфраструктура, і спробував зробити, скажімо так, свій внесок, помітний внесок у війну. Але, як ми бачимо, це теж не вийшло”, — сказав Гудков.

Опозиційний політик наголосив, що не варто чекати, що Пригожин втратить підтримку Кремля, оскільки він потрібен президенту РФ у Лівії, Сирії, країнах Африки, можливо, для якихось диверсійних акцій у західних країнах.

Водночас Гудков вважає, що Путін сильно прорахувався, дозволивши створювати приватні армії в Росії у вигляді ПВК. Цією можливістю, на його думку, скористалися високопоставлені люди, які готуються до “війни всіх проти всіх на всій території Росії”.

“І тут дуже добре, коли у тебе є приватна армія, але принаймні хоч врятуєшся або захистишся, або почнеш торгувати. І ось зараз Путін, сам того не розуміючи, запустив дуже небезпечний механізм, який називається “створення приватних армій”… І ось вони полізли, як гриби після дощу… Це, на жаль, симптоми можливої дезінтеграції Росії, коли справді може утворитися смута, абсолютне безвладдя, почнуться якісь збройні зіткнення”, — сказав Гудков.

На його думку, процес створення таких ПВК уже не зупинити, будь-які заборони будуть саботуватися. Тепер Путін повністю позбавлений монополії на насильство, якою колись він володів.

"Це таке явище, яке можна почати, але неможливо закінчити”, — зазначив Гудков.

Як писали "Коментарі", у Росії налічується вже близько 30 приватних військових компаній. І, як упевнені аналітики, створюються вони не для війни з Україною.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що втрати окупаційної армії РФ у війні проти України значно знизилися у зв’язку з тим, що росіяни перейшли до підготовки до оборони.