Захарова вибухнула претензіями на адресу Еквадору через допомогу Україні російською технікою

Речниця російського МЗС Марія Захарова розкритикувала Еквадор за те, що там вирішили передати США російську техніку, яка звідти відправиться в Україну, пише Reuters, повідомляють «Коментарі»

Представниця МЗС Росії Марія Захарова вибухнула гнівом через рішення Еквадору передати США російську техніку, яку згодом отримає Україна. Як пише видання, йдеться про "металобрухт", який у січні еквадорський уряд вирішив обміняти у Вашингтона на сучасне американське обладнання вартістю 200 млн доларів.

"Сполучені Штати заявили, що зброя, яку вони отримають від Еквадору, буде відправлена в Україну, щоб допомогти зміцнити її сили на полі бою проти Росії", - пише агентство.

Разом з тим, Захарова заявила, що РФ була проти такого "кільцевого обміну".

"Наші партнери чудово обізнані про положення контрактів, що включають зобов'язання використовувати поставлене майно в заявлених цілях і не передавати третій стороні без отримання відповідної угоди російської сторони",
- сказала вона.

Захарова поскаржилася, що ніхто не питав Росію, перш ніж про таке домовлятися.

"

Настільки необачне рішення було прийнято еквадорською стороною під серйозним тиском зацікавлених осіб ззовні",
- заявила Захарова.

Окрім того, Захарова заявила, що Еквадор не отримає техніку від американців.

Разом з тим, влада Еквадору підтвердила, що Москва не рекомендувала обмінюватися обладнанням США, але там вважають, що все одно мали право це зробити.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у грудні 2023 року президент Володимир Зеленський з робочим візитом відвідав Еквадор та зустрівся з президентом Даніелем Нобоа. Володимир Зеленський високо оцінив позицію Еквадору на підтримку резолюцій міжнародних організацій із засудженням російського вторгнення в Україну. Він запропонував еквадорській стороні долучитися до імплементації Української формули миру та взяти участь у наступній зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньої політики в січні 2024 року.

Під час зустрічі президенти обмінялися думками щодо викликів, які виникають через дестабілізацію ситуації в різних частинах світу. Співрозмовники також обговорили можливості розвитку двосторонньої співпраці України та Еквадору, зокрема в безпековій сфері, цифровізації, торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Також "Коментарі" писали, що кілька років тому Україна підписала з Еквадором угоду про безвізовий режим.