ЗМІ назвали прізвище генерала, рішення якого утворило "дірку" в обороні РФ на Курщині

ЗСУ вдало скористалися прорахунком російського командування

Навесні цього року генерал-полковник Олександр Лапін, який стежив за безпекою в Курській області, розпустив раду, яка стежила за охороною прикордонного регіону. Тоді він заявив, що тільки військові мають сили та ресурси для захисту кордону Росії. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Wall Street Journal.

ЗМІ зазначає, що рішення російського командування створило ще одну дірку в обороні країни-агресора, чим і скористалися ЗСУ для блискавичного наступу на Курщині.

Наголошується, що Лапін зіткнувся з гострою нестачею людей, але його помилка характерна для вищого керівництва, яке часто не має зв'язку з реаліями бойових дій.

"З початку війни російське централізоване мислення зверху вниз, одна з визначальних рис Росії за президента Володимира Путіна, дало зворотний результат на полі бою. Це завадило тверезому плануванню в Кремлі, а коли ці плани провалилися, це завадило російським військам імпровізувати, щоб реагувати на швидкі. події", - пояснює видання.

Колишній американський дипломат та ад'юнкт-старший науковий співробітник Rand Вільям Кортні зазначив, що вертикаль російської влади все ще діє, проте тепер вона працює проти їхньої мети. Зокрема, через таку схему керівництва, реакція РФ на несподівані події, що швидко розвиваються, неймовірно утруднена, а на місцях ніхто не виявляє ініціативи.

У той же час, поки незрозуміло, допомогла б розпущена Лапиним порада організувати послідовну відповідь. Цей міжвідомчий орган об'єднував військових офіцерів із місцевими та регіональними посадовими особами безпеки. Без централізованого органу зусилля РФ у протистоянні ЗСУ носять хаотичний та неефективний характер. Наразі російську відповідь на вторгнення одночасно намагаються очолити Міністерство внутрішніх справ, ФСБ та Міністерство оборони Росії.

"Росія ще організовує свою реакцію на це вторгнення України. Була досить повільна та розрізнена реакція на це. Почасти це тому, що не зовсім зрозуміло, хто головний", - сказав командувач Організації Північноатлантичного договору генерал Крістофер Каволі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи має Україна шанс посадити РФ за стіл переговорів: до чого тут Курська операція.