Звернення Путіна до Федеральних зборів: до чого готуватись Україні

Експерти розповіли, яких заяв варто очікувати від сьогоднішнього виступу президента Росії

Сьогодні, 21 квітня, очікується звернення президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів. Які можуть бути зроблені важливі заяви в ракурсі України і не тільки? До чого нам потрібно бути готовими, враховуючи скупчення російської воєнщини на наших кордонах? Ці запитання "Коментарі" вирішили поставити експертам.

"Це буде програмна промова Путіна, де той розставить акценти щодо внутрішніх і зовнішніх пріоритетів Росії"

Експерт програми "Міжнародна й внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ігор Тишкевич підкреслює, що з точки зору загальної тональності в діалозі з Україною і колективним Заходом, РФ останнім часом намагається максимально не суб'єктивізувати Україну. У такому ключі акценти будуть і у зверненні Путіна, вважає він.

"Припускаю, що торкаючись української теми, Путін буде заявляти щось на зразок про бажання Москви забезпечити мир, що Києву слід домовлятися безпосередньо з ОРДЛО, про необхідність щось робити з українською державою. Теоретично щось можуть пообіцяти стосовно Донбасу. Але обіцяти - не означає одружитися. Для РФ на сьогодні в анексії Донбасу нема потреби. Їй важливо розхитувати ситуацію в усій Україні", - пояснює Ігор Тишкевич.

Він підкреслює, що це буде програмна промова Путіна, де той розставить акценти щодо внутрішніх і зовнішніх пріоритетів Росії. І Україна тут - лише одна з ...

"Путін говоритиме про США, ЄС, Молдову, Сирію, Лівію. І його риторика щодо України буде виходити із загальної конструкції, - зазначає експерт. - Щодо Лівії останні переговори про припинення вогню стали компромісом між РФ та європейськими країнами. Ситуацію в Нагірному Карабасі, під час конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, врегулювали фактично РФ і Туреччина. Спираючись на ці та інші приклади, Путін може дати посили Заходу в стилі: із кількох майданчиків нам вдалося вирішити питання без керівництва держав, де був конфлікт - давайте зробимо так і з Україною".

Можливі й акценти щодо Білорусі в стилі того, що це - російська зона впливу. Так що Путін говоритиме про інтеграцію, підтримку і так далі, вважає Ігор Тишкевич.

"Але на відміну від ситуації серпня-вересня 2020 року, Лукашенко відчуває себе впевненіше. Тому практична реалізація інтеграції, чому він всіляко чинить опір, під питанням. Так, у РФ є важелі впливу у зв'язку з кризою в Білорусі. Але вони виснажуються з кожним місяцем. У Мінську це бачать. Максимум, що можуть оголосити - повернення до гасел і тез початку "нульових". Говоритимуть про загальні податки, політичну інтеграцію, загалом зовнішньополітичний вектор. Владою ж не готові ділитися з росіянами ні Лукашенко, ні білоруські політичні та економічні еліти", - резюмує експерт.

"Сьогодні у Путіна буде день прийняття важливих рішень"

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко прогнозує, що в путінській промові сьогодні будуть такі меседжі: Україна не робить висновків, узурпує владу, наше керівництво і просуває народ і державу в бік війни.

"Нібито це видно з дій військових і силових структур стосовно жителів ОРДЛО, де вже понад 700 тисяч стали громадянами РФ. Почуємо посили в стилі "не залишимося байдужими до долі російськомовних". В цьому ракурсі вчорашнє відеозвернення президента України, в якому він торкнувся питання війни і миру, концентрації російських військ біля наших кордонів, - це, перш за все, звернення верховного головнокомандувача. Зеленський зробив ще один крок для того, щоб вирішити конфлікт дипломатичним, політичним шляхом. Реалізувати крок на випередження, щоб не скотитися у війну, яку готує РФ. Реакція Путіна стане більш зрозумілою якраз таки після його звернення до Федеральних зборів", - зазначає Ігор Романенко.

Він також звертає увагу на сьогоднішній візит до Москви президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Сьогодні у Путіна явно буде день прийняття важливих рішень, - вважає генерал. - Не факт, що озвучить їх, але якісь моменти - може. З точки зору військових і стратегічних питань, не можна довго тримати війська в такому стані, в якому їх тримає зараз Кремль біля українсько-російського кордону і в Криму. Для ефективного застосування вони майже готові. У тому числі - через погодні умови. Ситуація у світі навряд чи буде кращою для Росії. Думаю, у Кремля є тиждень від сьогоднішнього дня для прийняття важливих рішень в ракурсі ескалації або деескалації".

Раніше "Коментарі" писали, якою може бути реакція Кремля на відеозвернення Володимира Зеленського.