Мексиканські археологи знайшли перший корабель, на якому перевозили невільників із цивілізації Майя

Знайдений корабель перевозив рабів з народів Майя після скасування рабства

Археологи в Мексиці підтвердили, що судно, виявлена біля берегів півострова Юкатан, колись перевозило захоплених представників народу майя, які були продані в рабство. Про це пише CNN.

За даними мексиканського Національного інституту антропології та історії, це перший невільничий корабель Майя, який колись вдалося виявити. Корабель був виявлений археологами в Мексиканській затоці у двох морських милях від Сизаля в 2017 році. Але знадобилося три роки досліджень, щоб підтвердити, що це був невільничий корабель майя.

Корабель незаконно захопив і перевозив щомісяця від 25 до 30 представників майя на Кубу, де вони були змушені працювати на полях цукрової тростини в період з 1855 по 1861 рік. Це було під час повстання, відомого як кастова війна.

"Кожен раб був проданий посередникам за 25 песо, і вони перепродали їх в Гавані за 160 песо для чоловіків і 120 песо для жінок", - йдеться в пресрелізі археолога Інаха Хелени Барба Майнеке.

Корабель затонув 19 вересня 1861 року по дорозі на Кубу, довівши, що рабство тривало, всупереч скасуванню рабства в Мексиці в 1829 році та виданий в тому ж році указ про заборону примусового вивезення людей майя.

Археологи підтвердили ідентичність корабля за його котлами, які вибухнули та викликали загоряння човна, а також по дерев'яному корпусу бортового колісного апарату. Вони також виявили артефакти, в тому числі осколки скла від пляшок, кераміку і вісім латунних столових приладів, використовуваних пасажирами першого класу на борту.

У результаті аварії загинула половина з 80 членів екіпажу і 60 пасажирів, які перебували на борту. Неясно, скільки із загиблих включало рабів майя, оскільки вони були перераховані як вантаж і товар, а не пасажири.

Раніше "Коментарі" писали, що археологи виявили в Мексиці руїни величезного палацу, який належав древній цивілізації майя, що виникла в першому тисячолітті до нашої ери.