Стало відомо, чому із бразильського мирного плану зник пункт по непорушність кордонів

План Китаю та Бразилії щодо врегулювання війни в Україні повторює всі наративи Кремля

Спроби залучити Бразилію до врегулювання війни між Росією та Україною навряд чи будуть успішними, заявив в інтерв'ю "Главкому" український посол у Бразилії Андрій Мельник.

За його словами, такі країни, як Індія, Китай і Бразилія мають тісні зв'язки з Росією, хоча їхня риторика щодо України різниться. Зокрема, в останньому варіанті бразильсько-китайського мирного плану зник пункт про непорушність кордонів, що викликає занепокоєння.

"Такий підхід для нас є, звичайно ж, значним викликом. Він дуже розчаровує На цю тему були дуже відверті розмови з бразильськими топ-дипломатами. Відповідь була така: згадки про територіальну цілісність серед шести пунктів їхнього плану немає, бо це нібито є само собою зрозумілим. Мовляв, ми ж не посилаємося постійно на Конституцію, вона і так завжди діє. Якщо бути відвертим, то такий аргумент звучить не дуже непереконливо, м’яко кажучи", - сказав Мельник.

Дипломат вважає, що китайський вплив на цей мирний план значно переважає бразильський. Зустрічаючись із керівниками одного з найвпливовіших аналітичних центрів Бразилії, Мельник почув, що Бразилія зробила лише 20% внеску у цей документ, і він не викликає значної підтримки в бразильському суспільстві.

"Саме міжнародне право є фундаментом територіальної цілісності Бразилії. Тому дуже дивно чути, як сьогодні бразильці філософствують про важливість чинника "легітимних" безпекових інтересів Москви чи "загрозливе" розширення НАТО, дублюючи сумнозвісні наративи Кремля", - підкреслює посол.

Мельник вважає, що врегулювання конфлікту за участю Бразилії не матиме шансів на успіх, поки ця країна підтримуватиме діалог лише з однією стороною. Тобто, на його думку, без зміцнення довіри на найвищому рівні між Україною та Бразилією будь-які мирні ініціативи будуть приречені на провал.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Володимир Зеленський розкритикував Китай та Бразилію за їх мирну ініціативу, яка була узгоджена без України, але з інтересами Росії.