Епоха Ердогана добігає кінця: яке фіаско в Туреччині зазнає партія влади

Партія Ердогана програє на місцевих виборах у Стамбулі та Анкарі

Партія турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана програє на місцевих виборах у Стамбулі та Анкарі – найбільших містах Туреччини. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

Зазначається, що за даними попереднього підрахунку голосів, чинний мер Стамбула Екрем Імамоглу випереджає свого суперника від партії президента.

За даними 79,77% виборчих скриньок, відкритих у Стамбулі, найбільшому місті Європи з населенням понад 16 мільйонів осіб, Імамоглу отримав 50,53% підтримки в порівнянні з 40,73% за кандидата від ПСР Мурата Курума, колишнього міністра в уряді Ердогана.

Часткові офіційні результати, оголошені державним агентством "Анадолу", свідчать, що Партія справедливості та розвитку та її головний союзник втратили посади мерів у 10 великих містах, включаючи Бурсу та Баликесір на індустріальному північному заході.

Згідно з цими результатами, Партія справедливості та розвитку лідирує по всій країні майже з 1% голосів. Це перший показник за 35 років. Доцент політології в Стамбульському університеті Богазичі Мерт Арсланалп заявив, що це була "найсерйозніша поразка Ердогана на виборах" з того часу, коли він прийшов до влади у 2002 році.

Зазначимо, у неділю, 31 березня, у Туреччині відбувалися місцеві вибори. Зазвичай місцеві вибори у Туреччині розглядаються аналітиками як показник підтримки Ердогана та стійкості опозиції. Напередодні голосування Ердоган заявляв, що березневі місцеві вибори стануть останніми у його політичній кар'єрі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган збирається в травні з першим візитом до США після обрання президентом Джо Байдена. Які очікування від цієї зустрічі чому це важливо і для України? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.