Перша країна НАТО подала заявку на вступ до БРІКС

Росія збільшує кількість партнерів, які належать до групи країн БРІКС.

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела, Туреччина офіційно подала заявку на вступ до БРІКС. Це перша країна НАТО, яка висловила бажання приєднатись до групи країн, куди входить зокрема Китай, Росія, Бразилія та інші держави.

Bloomberg вказує, що Туреччина вступом до БРІКС хоче посилити свій глобальний вплив, а також налагодити нові зв'язки за межами своїх традиційних західних союзників. Крім того, Анкара може бути "розчарована" через відсутність прогресу у її спробі приєднатись до Європейського Союзу.

Організація БРІК була заснована у 2009 році чотирма країнами - Бразилія, Росія, Індія та Китай. У 2013 році до групи країн долучилась Південна Африка, а організація змінила назву на БРІКС. Понад 10 років блок країн не розширювався, однак після повномасштабного вторгнення БРІКС став майданчиком, де Росія може мати міжнародний вплив, а у 2024 році до організації приєднались Іран, Єгипет, ОАЕ та Ефіопія. Таким чином БРІКС налічує 9 країн більшість з яких дотримуються нейтральної або проросійської позиції щодо війни в Україні.

Повідомлялось, що до блоку також хотіла приєднатись Аргентина, але після зміни президента, ця ідея була відхилена.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що після закордонного візиту Путіна група союзників Росії зростає. Азербайджан заявив про офіційну подачу заявки щодо вступу до БРІКС.

Також "Коментарі" писали, що НАТО закликали виключити Туреччину з блоку. Анкара опинилася у центрі скандалу через погрози Ердогана атакувати Ізраїль.