Стало відомо, чому насправді Ердоган їздив на саміт БРІКС в Казань

Ердоган вдало втілює політику «і вашим, і нашим», маючи намір отримати користь як від співпраці із Заходом, так і з Росією

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган відвідав саміт БРІКС, який проходив у Росії з 22 по 24 жовтня 2024 року. Незважаючи на спроби зміцнити відносини із Заходом, турецький лідер також прагне отримати вигоду від співпраці з Росією, відзначив в ефірі 24 каналу дипломат і колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

За його словами, Ердоган використав саміт БРІКС для демонстрації амбіцій Туреччини впливати на глобальні події, а також посилити свої позиції серед тюркомовних країн. Дипломат переконаний, що візит до Казані покликаний підкреслити історичну присутність Туреччини в цьому регіоні та показати, що Анкара тут не чужа.

На думку Огризка, політика Туреччини часто виглядає як "і вашим, і нашим" — Ердоган прагне підтримувати відносини на різних фронтах, шукаючи можливості для посилення впливу і заробітку. Особливо це актуально з огляду на напружені відносини з Європейським Союзом, який відмовляється приймати Туреччину до свого складу, зокрема через питання прав людини.

Огризко вважає, що такі кроки, як участь у саміті БРІКС, дозволяють Ердогану виправдати співпрацю з різними міжнародними об’єднаннями, навіть якщо їхні інтереси суперечать західним.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що кремлівський диктатор Володимир Путін заявив про те, що Ердоган на саміті БРІКС в Казані нібито передав йому "свіжі" пропозиції від України. За його словами, вони нібито стосувалися питань судноплавства у Чорному морі. Втім, за його словами, пропозиції, які передав Ердоган, також стосувалися і вирішення "деяких інших" питань.