Головна Новини Світ США Заворушення в США через вбивство афроамериканця поліцією: у Міннеаполісі спалили поліцейську дільницю
commentss НОВИНИ Всі новини

Заворушення в США через вбивство афроамериканця поліцією: у Міннеаполісі спалили поліцейську дільницю

На вулиці Міннеаполіса направлені 500 нацгвардійців

29 травня 2020, 15:03 comments1971
Поділіться публікацією:

У місті Міннеаполіс (штат Міннесота, США) третю ніч відбуваються підпали, грабежі і акти вандалізму. Протестуючі вийшли на вулиці через смерть афроамериканця Джорджа Флойда, який помер внаслідок жорсткого затримання правоохоронцями. Про це пише Reuters.

Заворушення в США через вбивство афроамериканця поліцією: у Міннеаполісі спалили поліцейську дільницю

Рано вранці за місцевим часом у Міннеаполісі знаходиться велика кількість протестуючих, і кілька будівель горять. Щонайменше ще п'ять будівель в безпосередній близькості від дільниці знаходяться у вогні. Одна з палаючих будівель, яку уже знищив вогонь, — приміщення для проведення заходів з кількома ресторанами приблизно в кварталі від поліцейської дільниці. Винний магазин через дорогу від дільниці також був спалений.

Національна гвардія Міннесоти вчора пізно ввечері повідомила в Twitter, що "активували" більше 500 солдатів у Сент-Полі, Міннеаполісі та сусідніх районах. Мер Міннеаполіса Джейкоб Фрей повідомив, що представники Нацгвардії повинні допомогти запобігти можливих грабежів. У деяких місцях дислокації Національної гвардії знаходяться банки, продуктові магазини та аптеки.

Останній сплеск заворушень в найбільшому місті Міннесоти пройшов без перешкод з боку правоохоронців, незважаючи на те, що губернатор Тім Уолц наказав Національній гвардії активуватися, щоб допомогти відновити порядок після перших двох днів заворушень. Демонстранти зібралися біля будівлі поліцейської дільниці. Вони ненадовго відступили, а потім знову атакували будівлю і підпалили її.

Президент США Дональд Трамп у своєму Twitter заявив, що відправить війська Національної гвардії і ініціює серйозні заходи, якщо мер міста Джейкоб Фрей не зможе взяти місто під свій контроль.

Розслідування вбивства у Міннесоті

Місцеві, державні і федеральні правоохоронні органи раніше прагнули послабити напруженість у суспільстві, викликану смертю Джорджа Флойда. Четверо поліцейських, які брали участь у цьому інциденті, включаючи того, який тулився коліном до шиї Флойда, були звільнені з роботи наступного дня.

Справа Флойда нагадує ситуацію з убивством у 2014 році Еріка Гарнера – беззбройного чорношкірого лчоловіка в Нью-Йорку, який помер після того, як поліцейський здійснив заборонене задушливе захоплення. Передсмертні слова Гарнера "я не можу дихати" стали об'єднуючим криком для руху Black Lives Matter, який сформувався на тлі хвилі вбивств афроамериканців поліцією.

Протягом усього дня протестувальники наполягали на тому, щоб четверо поліцейських були заарештовані і притягнуті до відповідальності.

На ранковому брифінгу начальник поліції Медарія Аррадондо публічно вибачився перед сім'єю Флойда. Через кілька годин офіційні особи, які курують розслідування Міністерства юстиції США, ФБР, Міннесотського Бюро кримінальної розшуку і прокуратури, закликали до спокою на спільній прес-конференції, оскільки вони збирали докази.

"Дайте нам час, щоб зробити це правильно, і ми вчинимо справедливо", – сказав окружний прокурор Майк Фрімен журналістам. Він визнав, що поведінка поліцейського, показана на відео, була жахливою.

Федеральний прокурор Міннесоти Еріка Макдональд пообіцяла провести ретельне розслідування арешту і смерті Флойда.

Федеральне розслідування, яке генеральний прокурор Вільям бар назвав "головним пріоритетом", буде зосереджено на тому, чи керувалися заарештовані офіцери кольором шкіри, щоб позбавити Флойда його цивільних прав.

Причини масових заворушень

Джордж Флойд, уродженець Х'юстона, якого друзі ласкаво називали "Великий Флойд" і який працював у нічному клубі охоронцем, був запідозрений у спробі передати фальшиві гроші в магазині на розі, коли поліція взяла його під варту. Співробітник, який викликав допомогу, описав підозрюваного напідпитку, що зафіксовано в поліцейській стенограмі дзвінка.

Співчуваючі протести спалахнули в середу у Лос-Анджелесі і в четвер в Денвері, з сотнями демонстрантів, які блокують рух по автостраді в обох містах.

У четвер ввечері заворушення в Міннеаполісі поширилися на сусіднє місто Сент-Пол, столицю штату.

Раніше "Коментарі" писали, що президент США Дональд Трамп підписав розпорядження, спрямоване на скасування деяких правових заходів захисту, що надаються платформами соціальних мереж. Це дає регулюючим органам можливість подавати судові позови проти таких фірм, як Facebook і Twitter, за те, як вони контролюють контент на своїх платформах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини