Через кібератаку зупинений найбільший бензопровід в США

Американські чиновники відзначають, що до кібератаки можуть бути причетні як іноземні, так і місцеві хакери

Американська компанія Colonial Pipeline працює над відновленням роботи після кібератаки, яка змусила її перевести свої системи в автономний режим, погрожуючи постачанням нафтопродуктів на заправних станцій у великих містах східного узбережжя США. Про це пише Bloomberg.

The Washington Post повідомила, що до атаки були причетні вимагачі, посилаючись на двох американських чиновників, яких вона не ідентифікувала. Було неясно, чи була атака здійснена іноземними урядовими хакерами чи злочинною групою зі США, розповіли чиновники.

При атаках вимагачів хакери зазвичай шифрують комп'ютерні файли організації, а потім вимагають викуп, щоб розблокувати дані.

Компанія Colonial, керуюча найбільшою в США системою трубопроводів бензину і дизельного палива, найняла сторонню фірму з кібербезпеки для розслідування і зв'язалася з правоохоронними органами та іншими федеральними агентствами. Вона намагається звести до мінімуму збої в роботі клієнтів, говориться в заяві компанії.

Чиновники Федерального бюро розслідувань, Міністерства юстиції, а також Агентства кібербезпеки та інфраструктурної безпеки Міністерства внутрішньої безпеки США не відразу відповіли на запити про коментарі.

Хакерські загрози критичної інфраструктури росли, що спонукало Білий дім відреагувати планом підвищення безпеки комунальних служб і їх постачальників.

Перший етап цих зусиль буде спрямовано на усунення дірок в системі безпеки в електромережах, а потім перейде до інших секторів, включаючи газопроводи та водоканали країни.

Трубопроводи відіграють центральну роль у багатьох частинах економіки США. Колоніальна артерія може транспортувати 2,5 мільйона барелів нафтопродуктів в день з узбережжя Мексиканської затоки в Лінден, штат Нью-Джерсі. Він постачає бензин, дизельне і реактивне паливо дистриб'юторам палива та аеропортам від Х'юстона до Нью-Йорка.

Раніше "Коментарі" писали, що група східноєвропейських кіберзлочинців, половину з яких складають громадяни Російської Федерації, визнали себе винними в хакерських атаках на американські фінансові установи та фізичних осіб Сполучених Штатів.