Чи зміниться стратегія США після виборів президента: на що очікувати Україні

Стратегія республіканців і демократів не має суттєвих відмінностей

Українці часто критикують Дональда Трампа і його оточення, зате більш прихильно ставляться до позиції демократів.

"У цьому немає нічого дивного, позаяк Трамп і багато республіканців роблять заяви, які українцям неприємно чути. Натомість представники Демократичної партії США здебільшого озвучують приємні для українців заяви, але роблять неприємні речі", - заначив політолог Петро Олещук.

За словами політолога, американські демократи на словах дуже активно підтримують Україну, однак коли справа доходить до конкретики, то доводиться констатувати не надто приємні речі.

"Як ми знаємо, США фінансують Україну через різні програми. Одна з таких – програма президентського вилучення, коли рішенням президента США озброєння береться зі складів Пентагону і дуже швидко може бути доставлене в Україну. Так ось, з’ясувалося, що в рамках цієї програми Білий дім не освоїв понад $6 млрд. І це при тому, що ЗСУ гостро потребують додаткової зброї", - розповів він.

Експерт зазначив, що коли демократи говорять правильні слова, а республіканці – неправильні, це ще не означає, що вони сповідують різні підходи щодо російсько-української війни.

"Насправді не існує глибинної відмінності між позиціями Демократичної та Республіканської партій США. І демократи, і республіканці хочуть заморозити війну в Україні, бояться розпаду росії та не знають, що буде у випадку краху путінського режиму. І перші, і другі хочуть, щоб Росія продовжувала існувати, але при цьому не надто розширювалася завдяки рішучому спротиву українців. Власне кажучи, до цього й зводяться стратегії демократів і республіканців", - резюмував політолог.