Догралися: США призупиняють допомогу Грузії на 95 млн доларів

Раніше парламент Грузії ухвалив закон про прозорість іноземного впливу.

Сполучені Штати Америки вирішили заморозити допомогу Грузії на суму 95 мільйонів доларів у відповідь на ухвалення грузинським парламентом аналога російського закону про "іноземних агентів". Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Блінкен нагадав, що 23 травня, після антидемократичних дій грузинської влади, було оголошено про всебічний перегляд відносин між США та Грузією. За результатами цього перегляду, США призупиняють допомогу, яка безпосередньо вигідна уряду Грузії.

Однак, незважаючи на це рішення, США продовжать надавати допомогу програмам і заходам, що приносять користь народу Грузії, шляхом зміцнення демократії, верховенства закону, незалежних ЗМІ та економічного розвитку.

За словами Блінкена, за 32 роки партнерства між двома країнами США надали Грузії допомогу на суму понад 6,2 мільярда доларів. Ці кошти спрямовували на оснащення та навчання сил оборони та берегової охорони Грузії, будівництво шкіл та лікарень, підготовку вчителів, держслужбовців та медичних працівників.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Грузія продовжує розворот у бік РФ. США в рамках перегляду двосторонньої співпраці з Грузією відклали на невизначений термін заплановані там навчання Noble Partner ("Гідний партнер"), заявили в Пентагоні. Навчання мали пройти з 25 липня по 6 серпня.

Рішення, згідно з заявою, пов'язане зі звинуваченнями грузинського уряду на адресу США та інших західних партнерів у тому, що вони нібито чинили тиск на Грузію з метою відкриття другого фронту проти Росії для послаблення тиску на Україну, а також участі у двох спробах перевороту проти правлячої партії. "Грузинська мрія". У Вашингтоні ці звинувачення назвали хибними.