Фінішна лінія: оголосили, коли буде ухвалений законопроект США щодо санкцій проти Росії

Угода щодо законопроекту про санкції проти Росії можлива цього тижня

Американські сенатори дуже близькі до досягнення угоди щодо законодавства про санкції проти Росії за її дії щодо України, включаючи деякі заходи, які можуть набути чинності до будь-якого вторгнення, заявили 31 січня два провідних сенатори. Про це повідомляє Reuters.

Сенатори Боб Менендес, голова Комітету із закордонних справ Сенату від Демократичної партії, і Джеймс Ріш, головний республіканець, сподівалися просунутися над законопроектом цього тижня.

"Я б охарактеризував це як те, що ми знаходимося на лінії в один ярд", — сказав Менендес в ефірі CNN "Стан Союзу", використовуючи посилання на американський футбол, що означає "дуже близько до воріт".

За словами Менендеса, існує сильна двопартійна рішучість підтримати Україну та покарати Росію, якщо вона вторгнеться в Україну. Відповідаючи на запитання, чи буде досягнута домовленість цього тижня, він сказав: "Я вірю, що ми досягнемо цього".

Вищі посадовці адміністрації Байдена проведуть секретний брифінг для всіх сенаторів США у четвер, 3 лютого, повідомив помічник Сенату. Лідери Конгресу попросили провести брифінг щодо ситуації.

Законопроект Сенату буде спрямований на найбільш значні російські банки та російський суверенний борг, а також надаватиме більше військової допомоги США Україні.

За словами Менендеса, деякі санкції в законопроекті можуть набути чинності до будь-якого вторгнення через те, що Росія вже зробила, зокрема, кібератаки на Україну, операції під фальшивим прапором і зусилля з внутрішнього підриву українського уряду.

За його словами, у разі вторгнення Росії послідують більш нищівні санкції. Між сенаторами обох сторін все ще існують розбіжності, особливо щодо того, чи вводити санкції щодо газопроводу "Північний потік-2".

Україна вимагає обох дій – санкції прямо зараз і після будь-якого вторгнення, заявила посол Києва в США Оксана Маркарова в ефірі телеканалу CBS "Обличчям до нації".

Як повідомляли раніше "Коментарі", західні держави загрожують жорсткими економічними санкціями проти Росії, якщо вона вторгнеться в Україну.