Індія почне активніше взаємодіяти з Україною: у США зробили інтригуючу заяву

У Держдепі нагадали, що Індія є великою державою, має свої переконання, свої інтереси

США очікують найближчим часом на позитивні новини про те, що Індія починає більш активно взаємодіяти з Україною. Як передає портал "Коментарі", таку заяву зробив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл, повідомляє "Reuters".

"Я думаю, що ми, швидше за все, почуємо новини про більш безпосередню участь Індії у справах України. Я вдячний за це. Я думаю, Індія хоче грати відповідальну роль на глобальному рівні", - заявив Курт Кемпбелл.

Чиновник додав, що відносини з Індією важливі для США, незважаючи на те, що Індія не стане офіційним союзником.

"Найскладніше, про що потрібно пам'ятати, - це те, що Індія також є великою державою. Вона має свої переконання, свої інтереси. Вони ніколи не стануть офіційним союзником або партнером США, але це не означає, що ми не можемо мати найміцніші". відносини як союзники на світовій арені", - сказав він.

Західні країни ввели санкції проти Москви після її вторгнення в Україну 2022 року, але Індія та Китай продовжують торгівлю з Росією.

На початку місяця Моді зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним у Москві, коли російський ракетний удар вразив лікарню у Києві, викликавши міжнародне засудження.

Очікується, що Моді відвідає Україну у серпні, вперше після вторгнення.

Індійський міністр закордонних справ Джайшанкар заявив, що необхідно активніше заохочувати переговори щодо припинення конфлікту, зазначивши, що Індія підтримує контакти з обома сторонами. Джайшанкар також наголосив на важливості зміцнення зв'язків з Україною та Росією.

Держсекретар США Блінкен наголосив на важливості справедливого миру для України та висловив стурбованість з приводу відносин Індії з Росією.

Нью-Делі чинить опір тиску дистанціюватися від Москви, посилаючись на свої давні зв'язки та економічні потреби.

Читайте також на порталі "Коментарі" - після Москви до Києва: чому Моді зібрався до України, чи це може наблизити світ.