Між Вашингтоном та Кремлем є таємні домовленості: про що вони

Очевидно, між Росією та Штатами є певні таємні домовленості, вважає політолог Володимир Горбача. За його словами, вони можуть також стосуватися питання закриття неба над Україною

Як відзначає Володимир Горбач, існує думка, що єдиною причиною не закривати небо над Україною для союзників є ядерна загроза від терористичної Росії.

"Однак я не бачу зв’язку між застосуванням ядерної зброї та збиттям російських ракет над територією України. Вважаю, що ці страхи перебільшені. Очевидно, що є якийсь таємний діалог між Кремлем та Вашингтоном про якісь взаємні домовленості чогось не робити з обох боків. Але ми можемо про них лише здогадуватися", - відзначив експерт.

За його словами, правда в тому, що союзники України могли б просто зараз закрити небо над Україною. Наприклад, таку можливість точно мають Польща та Румунія, адже вони мають в наявності ЗРК Patriot та авіацію.

Тобто, каже експерт, з допомогою таких сил та засобів можна було б закрити небо значної частини західної України або Одеської області. Проте, підкреслює політолог, західні партнери України досі не наважились на дії такого роду.

При цьому Горбач додав, що на Заході все ще хочуть прийняти узгоджену позицію із приводу закриття неба. Наприклад, та ж Польща не ухвалює самостійне рішення.

Проте такої узгодженої позиції наразі немає і тільки тому, що таке рішення ще не ухвалили Сполучені Штати, вважає політолог.

Горбач відзначає, що наразі важко сказати, що може стати переломним моментом, щоб рішення про закриття неба нарешті ухвалили. При цьому він додав, що таких моментів, які могли б бути переломними, було насправді багато – серед них і порушення російськими ракетами повітряного простору Польщі та Румунії.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовився працювати над безпекою українського неба.