Насторожуючий сигнал: американці висловилися - чи варто продовжувати підтримку України

Підтримка американцями надання Україні зброї падає

У США продовжує знижуватись підтримка надання зброї Україні, і це є тривожним сигналом для останньої. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Reuters", з посиланням на опитування, проведене Reuters/Ipsos.

Соціологи упродовж двох днів проводили опитування серед громадян США. У результаті з'ясувалося, що 41% респондентів погодилися із твердженням, що Вашингтон "має надати зброю Україні". При цьому 35% виступили проти такого рішення, решта респондентів не визначилася з відповіддю.

Видання нагадує, що у травні цього року 46% американців підтримували надання зброї Україні. І лише 29% не вітали таке рішення. Інші не визначилися з рішенням.

Опитування було проведено тоді, коли лідери Конгресу США обговорюють запит президента-демократа Джо Байдена на додаткове фінансування України у розмірі 24 мільярдів доларів, з яких близько 17 мільярдів доларів – це оборонна допомога.

Вашингтон виділив 44 мільярди доларів на постачання Києву десятків танків, тисяч ракет і мільйонів боєприпасів, які Україна використовувала для захисту після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Українські війська відвоювали низку сіл і населених пунктів у ході контрнаступу, який розпочався в червні, але їхнім солдатам заважають величезні російські мінні поля і траншеї.

"Зменшення підтримки (населенням надання зброї Україні – ред.) негативно впливає на підтримку з боку Конгресу і, зрештою, на перспективи отримання додаткових пакетів допомоги", – сказала Елізабет Хоффман, директор з питань Конгресу та уряду у Центрі стратегічних та міжнародних досліджень.

За її словами, краща комунікація допоможе, зокрема, дати зрозуміти американцям, що значна частина грошей, виділених Україні, залишається в США, в тому числі у вигляді робочих місць на американських підприємствах, що виробляють зброю.

Байден заявив у середу, що незабаром виступить з великою промовою про те, чому необхідно продовжувати допомагати Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому Заходу не вдасться уникнути прямого конфлікту з РФ – що відбувається всередині ЄС та США.