Навіщо Путін залишає війська біля українських кордонів: у Держдепі США пояснили дії Росії

Путін може лишати війська навколо України для залякування

Президент Росії Володимир Путін залишає чисельні групи військ поблизу кордонів України, щоб отримати важіль для висування вимог. Таку заяву зробила заступниця держсекретаря США Венді Шерман в інтерв’ю "Європейській правді" й "Українській правді".

"Звичайно, є ймовірність, що Путін лишатиме війська навколо України, щоби залякувати та стримувати, намагаючись вибити поступки. Але складно тримати війська місяцями, оточивши ними Україну. І як довго це може тривати – я не знаю", - сказала Шерман.

Згідно з версією США, РФ скупчує війська на кордонах з Україною майже чотири місяці, тоді як Україна вважає, що російські війська, принаймні значна їх частина, залишаються там ще з весни минулого року, тобто протягом більше ніж 10 місяців.

"Тому надважливо, щоб ми з Україною і надалі обмінювалися оцінками з цього приводу. Президент Байден робить це із президентом Зеленським; держсекретар Блінкен – із Зеленським і міністром Кулебою; радник із нацбезпеки Салліван – із Єрмаком", - додала Шерман.

Заступниця держсекретаря США наголосила, що США й Україна будуть й надалі обмінюватися даними розвідки, щоб точно знати, що ж відбувається біля українських кордонів.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Росія заявила про відведення військ: Південний і Західний військові округи почали повертати війська до місць дислокації після навчань.

Також "Коментарі" писали, що Кулеба засумнівався у намірах Росії відвести війська від кордонів. Міністр закордонних справ поки не побачив підстав для того, щоб заявляти про зниження напруги на українських кордонах.