Названо головну причину, чому США категорично проти членства України в НАТО

США не хочуть навіть гіпотетично допускати можливість того, що їм колись доведеться воювати в Україні

Financial Times розповіло про те, що нібито на Заході обговорюють сценарій щодо обміну територій України на членство в НАТО. Більше того, начебто це вже є узгодженою позицією західних урядів та України.

Водночас, як відзначає політолог Петро Олещук, у статті чітко вказано, що США проти виходу за межі статусу "майбутнє України в НАТО" та "вступ на незворотному шляху". Вашингтон нібито "побоюється, що надання гарантій взаємної оборони згідно зі статтею 5 договору НАТО залучить США у війну".

Крім того, підкреслює експерт, велике питання, чи будуть США, не кажучи вже про їхніх європейських союзників, готові взяти на себе військові зобов’язання, необхідні для захисту України всередині Альянсу.

За словами Олещука, фактично у цій публікації мова про те, що і так усім зрозуміло. Якісь люди (переважно - різноманітні "аналітики" та "експерти", відставні європейські політики та інші особи, не обтяжені роботою та повноваженнями) обговорюють "а от що б, якби Україну взяти у НАТО шматками".

"З практичної ж точки зору США не хочуть (як не хотіли вчора, або до 24 лютого 2022 року) брати на себе конкретні зобов'язання захищати зі зброєю у руках суверенітет України. У будь-яких кордонах: без Криму, без Донецька, без Києва або без Львова. Питання не у кордонах, питання у тому, що США не хочуть брати на себе зобов'язання воювати за Україну за жодних умов, що неодноразово офіційно оголошували у Вашингтоні", - відзначив Олещук.

За його словами, Сполучені Штати просто не хочуть, щоб навіть гіпотетично поставала можливість, що вони будуть змушені воювати за Україну, і саме тому вони проти вступу України до НАТО.

"Це - головне. Все інше - спекуляції, які мають головною метою "розхолодити" західну публіку, та переконати її, що "мир в Україні" легкий та досяжний уже завтра. Це, у свою чергу, повинно забезпечувати зниження уваги до України та її підтримки. Саме у такому режимі "західні ЗМІ" працюють десь уже два роки. З осені 2022 року, коли, після звільнення Херсону, М. Міллі заявив, що "настав час для переговорів", - додав політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що західні спецслужби розпочали проти України інформаційну спецоперацію.