Нічого не втратить: названо "вікно можливостей", коли Байден дозволить ЗСУ бити по Росії

Байден може ухвалити рішення про дозвіл бити західною зброєю по РФ одразу після виборів

Україна ще не отримала дозвіл на удари по території Росії із західної зброї. Сподіваються, що рішення з цього питання може бути ухвалене на наступній зустрічі у форматі "Рамштайн", проте це не так просто, відзначив в ефірі 24 каналу політичний експерт та партнер комунікаційної агенції Good Politics Максим Джигун.

За його словами, стратегія перемоги України повинна включати дозвіл на застосування зброї для ударів по Росії. Наразі тривають консультації з міжнародними партнерами щодо цього питання.

Джигун нагадав, що в ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про готовність Великої Британії дозволити Україні використовувати далекобійну зброю для ударів по Росії. Однак, остаточне рішення залишається за Сполученими Штатами, де цього дозволу поки не дали. Якщо б президент США Джо Байден ухвалив таке рішення, він би став справжнім "лідером вільного світу", вважає експерт і додає, що у такому випадку його відсутність на найближчому "Рамштайні" не мала б значення.

Проте, вважає експерт, є ймовірність, що під час наступної зустрічі не буде ухвалено ключових рішень щодо України. Однак, можна очікувати нових кроків у підтримці української армії, зокрема рішень щодо постачання систем ППО чи посилення авіаційної коаліції.

За словами Джигуна, Байден ще може ухвалити важливі рішення на користь України, але це, ймовірно, відбудеться після виборів у США, як це дивно не звучить. Після того, як результати виборів стануть відомими, Байдену вже не буде чого втрачати. Дональд Трамп, його головний опонент, активно критикує демократів, намагаючись підвищити свій рейтинг.

Щодо дозволів на удари по Росії, то такі рішення можуть бути ухвалені під час президентства Байдена, але вже після завершення виборчого процесу, тобто у період між листопадом 2024 року та січнем 2025 року.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що засідання "Рамштайн", яке мало відбутися 12 жовтня, перенесли.