Головна Новини Світ США Нова сторінка: якими можуть бути відносини США і України при Байдені
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова сторінка: якими можуть бути відносини США і України при Байдені

Експерти розповіли, що може Байден зробити для України такого, чого не зробив Трамп

16 грудня 2020, 16:23
Поділіться публікацією:

У Колегії вибірників США підтвердили перемогу кандидата в президенти Джо Байдена (отримав 306 голосів з 270, необхідних для перемоги). Що може Байден зробити для України такого, чого не зробив Трамп? Чи зробить? Чи не занадто великі надії у нас знову покладають на "дядю"? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Нова сторінка: якими можуть бути відносини США і України при Байдені

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Можна прогнозувати, що при Байдені, на відміну від Трампа, з'явиться комплексна політика щодо України"

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що в Україні занадто великі надії покладають на нове керівництво США. І подібні сподівання, зазначає експерт, притаманні нам у всьому.

"Українцям властиві патерналістські (патерналізм — система відносин, заснована на заступництві, опіці й контролі старшими молодших (підопічних), а також підпорядкуванні молодших старшим — ред.) очікування від будь-якої влади — української, американської, європейської. Що ось прийде хтось і зможе все змінити в кращу сторону. А ми при цьому особливих зусиль докладати не будемо. Але так не буває", — підкреслює Олег Саакян.

Відзначаючи, що США при Байдені будуть, безумовно, не такими, як при Трампі, експерт закликає не чекати, що новий глава Білого дому буде тільки й думати — що б такого хорошого зробити для України.

"У той же час, можна прогнозувати, що при Байдені, на відміну від Трампа, з'явиться комплексна політика щодо України. Йому не треба пояснювати, що таке Україна, де це і так далі. Він обізнаний на цій темі, як і люди, які приходять в його команду, — упевнений Олег Саакян. — Східно-Європейський напрямок буде у нового президента США серед пріоритетних. Що стосується загальної зовнішньо-політичної доктрини, то найближчим часом буде зроблений вибір між уже написаними аналітичними центрами. Можливо, це буде якийсь синтез".

На думку глави платформи Єдиний координаційний центр, навряд чи варто очікувати формату переговорів типу Волкер-Сурков.

"У США домінує позиція, що РФ стала недоговороздатною. Відповідно, немає сенсу витрачати ресурс на розмови з нею. Єдина активізація можлива щодо продовження договору щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3). В іншому оцінки щодо зближення між США і РФ — песимістичні. Відповідно, розмови про так звану "велику угоду", в якій щось можуть вирішити за спиною України, з ефемерних стали остаточно безпідставними. Що стосується зближення між США і Україною — тут багато що залежить від нашої раціональної, чіткої, прогнозованої політики", — прогнозує Олег Саакян.

"Заділ для відкриття нової сторінки відносин між США і Україною при адміністрації Байдена — дуже значний"

Експерт-міжнародник Ігор Соловей вважає головним досягненням зовнішньої політики 2020 року те, що Україна не потрапила в пастку, в яку її втягували Дональд Трамп і його команда, намагаючись зробити частиною американських виборів проти Джо Байдена.

"Києву вдалося зберегти віддаленість від внутрішньоамериканських баталій, що вилилося в двопартійну і двопалатну (Сенат і Палати представників) підтримку України з боку США під кінець року, — підкреслює експерт. — Вашингтон прийняв законопроект "Про витрати на потреби національної оборони США в 2021 році", згідно з яким Україні буде виділено великий пакет допомоги в сфері безпеки. У тому числі для придбання летального озброєння для ЗСУ, а також посилення режиму санкції проти підривної діяльності РФ".

На думку Ігоря Солов'я, цим рішенням США підтвердили лідерство в підтримці України та її територіальної цілісності в умовах російської агресії.

"Тож заділ для відкриття нової сторінки відносин між США і Україною при адміністрації Байдена — дуже значний. Тим більше, що майбутній персональний склад американської влади при новому президенті добре знає Україну. І її політиків, — зазначає експерт. — А ось це знання може послужити погану службу для команди Зеленського. Вашингтон пам'ятає (а хто забув — то в Києві є досить довірених Вашингтону українських політиків, які освіжать новим-старим американським чиновникам пам'ять) про минулі грішки Зеленського. І як вони ділилися секретами з емісарами Трампа, і як справу проти Хантера Байдена відкрили, щоб вплинути на шанси його батька стати президентом, і як напередодні виборів в США "злили" телефонні розмови Байдена з Порошенком".

А ще, впевнений Ігор Соловей, потрібні люди розкажуть про деструктивну роль Офісу президента України в нинішній атаці на улюблене дітище США — антикорупційні органи НАБУ-САП-НАЗК.

"І якщо відносини Зеленський-Трамп — справи минулих днів, тут американці можуть проявити благородство і (при) закрити очі, то ось ситуація з антикорупційною політикою Києва — це причина для серйозної тривоги на Банковій. Адже якщо президентська команда не зможе впоратися з проросійським реваншем, то не виключено, що Білий дім може взагалі переформатувати всю систему відносин з Україною, — прогнозує експерт. — А саме — усунути Банкову з ланцюжка відносин із Вашингтоном, настояти на створенні нового коаліційного уряду через парламент. І потім використовувати в якості візаві американській стороні цього нового прем'єра, а не президента".

Нова адміністрація США — це безліч шансів для Києва, підкреслює Ігор Соловей. І Україна повинна скористатися цими шансами на 101%. Інакше, як каже Павло Клімкін (ексглава МЗС), "іншого шансу може більше і не бути".

Раніше експерти спрогнозували, чи може Зеленський здати Коломойського США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини