Підрахунок голосів в США: один з кандидатів в президенти вирвався вперед

Головних кандидатів - Джо Байдена і Дональда Трампа - розділяють кілька десятків голосів виборників

Розрив між кандидатами в президенти США збільшується з кожною годиною, поки триває підрахунок голосів. Демократ Джо Байден вже обходить республіканця Дональда Трампа на кілька десятків голосів виборників. Такі дані підрахунку станом на 8:00 за київським часом публікує CNN.

Кандидату для перемоги на виборах президента США необхідно набрати не менше 270 голосів виборників. Байдену вдалося зібрати вже 215. Він здобув перемогу, зокрема, у Вашингтоні, Каліфорнії, Нью-Йорку, Вірджинії.

У Трампа кількість голосів не дотягує поки що навіть до 200. Від виборників у нього 171 голос. Їх отримав, серед інших, зі штатів Небраска, Канзас, Оклахома, Луїзіана, Індіана.


За абсолютною кількістю голосів також поки що лідирує Джо Байден. Але це для США не показник. Наприклад у 2016 році перемогу на виборах президента здобув Дональд Трамп, хоча в сумі мав менше голосів виборців, ніж його конкурентка Хіларі Клінтон. Річ у тім, що в США діє багаторівнева система голосування. У кожному штаті є певна кількість виборників, яка залежить від чисельності населення. Всі свої голоси виборники зобов'язані віддати за того кандидата, якого підтримали більшість виборців в їх штаті. На кінцевий результат голосування якраз і впливає число голосів виборників.

Також в США напередодні вибирали представників в Сенат. Поки що голоси розділилися порівну. Зі 100 місць по 43 отримали республіканці та демократи.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що в Сенат США вперше пройшла жінка-трансгендер.