Почався масштабний обмін полоненими між Заходом та РФ: перші подробиці

Між США, Німеччиною, Росією та Білоруссю відбувається найбільший обмін полоненими з часів холодної війни

Останніми днями західні ЗМІ повідомляли про те, що між Росією, Білоруссю, США, Німеччиною готується масштабний обмін полоненими. Його вже навіть називають найбільшим із часів холодної війни. При цьому росЗМІ повідомили, що РФ у рамках цього обміну може звільнити від 20 до 30 політичних ув'язнених та журналістів. Зазначається, що до списку на обмін входять люди, пов'язані із загиблим Олексієм Навальним, росіяни, засуджені за критику війни в Україні, а також громадяни США.

Відомо, що серед ув'язнених, яких готували на обмін, перебувають політики Володимир Кара-Мурза та Ілля Яшин, а також кореспондент The Wall Street Journal Еван Гершкович. За деякими даними, буде звільнено журналіста Івана Сафронова, правозахисника Олега Орлова, Данила Крінарі, засудженого за таємну співпрацю з іноземними урядами, і колишнього морського піхотинця США Полу Вілана.

Як повідомило агентство Reuters, можуть обміняти громадянина Німеччини та Росії Кевіна Ліка, який отримав термін за державну зраду, опозиційних активісток Лілію Чанишеву та Ксенію Фадєєву та антивоєнного художника Сашу Скочиленка.

Крім того, Білорусь може передати Німеччині Ріко Крігера, якого там нещодавно засудили до страти. При цьому відомо, що буквально два дні тому глава Білорусі Олександр Лукашенко помилував його.

Західні ЗМІ припускають, що США у відповідь можуть передати Росії Олександра Винника, якого засудили за участь в управлінні біржею криптовалют BTC-e; Максима Марченка, якого звинувачують у незаконній закупівлі американської мікроелектроніки подвійного та військового призначення. Також РФ може отримати Вадима Конощенка, якого звинувачують у незаконній закупівлі електроніки для російської "оборонки". Крім того, в рамках обміну в РФ може повернутися Владислав Клюшин, засуджений за інсайдерську торгівлю цінними паперами на основі викраденої та непублічної інформації. Саме ці росіяни зникли з бази даних ув'язнених Федерального бюро в'язниць США.

При цьому Reuters не виключило, що в обміні можуть фігурувати ще щонайменше два громадяни Росії - Володимир Дунаєв і Роман Селезньов, які були засуджені за серйозні кіберзлочини.

Вказується, що в РФ можуть повернутися два шпигуни, засуджені у Словенії. Буквально вчора суд оголосив вирок Артему та Ганні Дульцевим і ухвалив їх депортувати.

У той же час, Economist пише, що сайт відстеження польотів Flightradar24 показав, що спеціальний російський урядовий літак, який використовувався для попереднього обміну полоненими за участю Сполучених Штатів і Росії, вилетів 1 серпня з Москви до Калінінграда. Тим часом Euronews пише, що раніше літак з бортовим номером RA-61727M використовували, зокрема, для обміну колишньої народної депутатки України та льотчиці Надії Савченко, яка утримувалася в Росії.

При цьому Bloomberg повідомляє, що Росія таки звільнила Евана Гершковича та морського піхотинця Пола Вілана, їх обмінюють у рамках міжнаціонального обміну полоненими. Також ЗМІ повідомляють, що у Калінінграді також видали Артема та Ганну Дульцевих.