Головна Новини Світ США Призначення Джо Байдена: що означає для України висування Вікторії Нуланд в Держдепартамент США
commentss НОВИНИ Всі новини

Призначення Джо Байдена: що означає для України висування Вікторії Нуланд в Держдепартамент США

Експерти розповіли, якою буде політика Байдена щодо країн пострадянського простору

19 січня 2021, 07:27 comments1049
Поділіться публікацією:

Обраний президент США Джозеф Байден висунув ряд кандидатур на посади в Держдепартаменті США. В тому числі кандидатом на пост заступника держсекретаря з політичних справах стала Вікторія Нуланд, яка була на Євромайдані в Києві та потрапила в чорний список РФ. Про що говорить це можливе призначення? Якою буде політика США при Байдені щодо країн пострадянського простору? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Призначення Джо Байдена: що означає для України висування Вікторії Нуланд в Держдепартамент США

ВІкторія Нуланд. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Америка часів Обами

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник, коментуючи кандидатури, які запропонував Байден (а крім Вікторії Нуланд фігурує колишня заступниця держсекретаря США з політичних питань Венді Шерман, яка була координатором політики США відносно Північної Кореї та провідним парламентером щодо ядерної угоди з Іраном; Брайан Маккеон — колишній заступник міністра оборони з питань політики; Бонні Дженкінс, яка в адміністрації президента Барака Обами обіймала посаду координатора програм по зниженню загроз в бюро з міжнародної безпеки та нерозповсюдження Держдепартаменту), підкреслив, що той спробує відновити Америку часів Обами. А саме, як глобальної держави, яка задає тон процесам інтеграції — політичним і економічним — в усьому світі.

"Він буде намагатися повернути США можливість впливати практично на всі держави, за винятком т.зв. країн-ізгоїв, які поза умовною цивілізаційною системою. Тому і призначаються прихильники такої глобалізації, посиленої ролі США в НАТО, в міжнародних економічних об'єднаннях, в торгових союзах, — пояснює директор УІП. — Що стосується призначення Нуланд — вона добре знає, як і Байден, українську ситуацію. Так що все логічно. До речі, концентрація людей, які колись працювали в Україні, які добре знають ситуацію в Україні, буде в цій адміністрації безпрецедентною. Очікують ще місце для Волкера (Курт Волкер — колишній спецпредставник Держдепу США з питань України — ред.) найближчим часом".

На думку Руслана Бортника, такий розклад говорить про те, що українська карта, в тому числі в рамках американської внутрішньої політики (продовження протистояння демократів з республіканцями, які продовжують загрожувати імпічментом вже Байдену — за український кейс, включаючи "справа Буризми"), а також зовнішньої політики (в частині протистояння з Росією, забезпечення контролю в Східній Європі), буде вважатися досить важливою.

"Не виключаю, що саме за Байдена намітиться якась нова форма партнерства між Україною та США, Україною та НАТО. Особливе, стратегічне, наповнене конкретним змістом, — продовжує експерт. — Чи можуть ожити регіональні організації типу ГУАМ. Такі собі альтернативи ОДКБ і ЄС одночасно. Можуть з'явиться перспективи економічних інвестицій в Україну з боку США. Як мінімум тих виробництв, які сьогодні йдуть з Китаю. Це позитивний варіант. Негативний — може загостритися протистояння з Росією, що відіб'ється і на нас. До того ж політика США щодо України буде залишатися політикою суб'єкта до об'єкта. Ризики ескалації, того, що Україна стане розмінною картою в цій грі досить істотні".

Руслан Бортник вважає, що на пострадянському просторі адміністрація Байдена буде проводити політику щодо обмеження впливу Росії, зменшення її ролі в чотирьох ключових напрямках: політичному, економічному (технологічному), військовому і культурному.

"Це буде означати як посилення присутності НАТО в Східній Європі, так і продовження технологічної ізоляції РФ, застосування інструментів м'якої сили, зниження ролі православ'я та УПЦ, — прогнозує політолог. — США продовжать в такому стилі боротися з Россі, не бачачи в ній ні партнера, ні достатньої загрози, до того моменту, поки союз з РФ не буде потрібен Штатам для протистояння Китаю ".

Головний противник США

На думку директора Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктора політичних наук Ігоря Петренка, призначення Нуланд каже, що Байден підбирає на пости людей, які знайомі з ситуацією, особливо в пострадянських країнах.

"Йому потрібні досвідчені, знаючі люди, яким не доведеться довго входити в курс справи, — пояснює Ігор Петренко. — Політика Байдена, швидше за все, буде базуватися на поділі світу — на демократичні країни (союзники, які будуть отримувати підтримку, в залежності від пріоритетності для США) і тих, хто не буде потрапляти під це поняття. Тобто, на недемократичні, авторитарні держави, з ким не варто співпрацювати, але можна намагатися переманити на, умовно кажучи, світлу сторону демократизації".

Представник МЦПД нагадує, що якщо Трамп називав головним противником США Китай, то для Байдена це Росія. Про що він відкрито заявляв ще під час виборчої кампанії.

"Так що політика стосовно РФ буде достатньо жорсткою, — прогнозує Ігор Петренко. — Але багато чого буде залежати від того, як поведеться  сама Росія. Європейці намагаються залучати її на свою сторону, оскільки Росія може бути корисна в обмеженні гегемонії Китаю. Якщо ж Штати зможуть домовитися з Китаєм, поліпшити з ним стосунки, то саме Росія стане країною, на яку буде скидатися весь негатив ... Що стосується України, то наша країна буде цікава США саме в контексті того, якою буде остаточна політика Штатів щодо РФ. Якщо та буде підтримувати статус "ворога №1", то нам, можливо, будуть більше допомагати. При цьому Україна залишиться в ролі такої собі амортизуючої подушки між Росією і НАТО".

Раніше "Коментарі" писали, що експерти розповіли, як на український політикум впливають американські президенти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини