Розвідка США спрогнозувала відповідь Кремля на удари України по території РФ

NYT пише, США попередили про ризики зі зняттям обмежень на удари України по території РФ

Американська розвідка припускає, що путінський режим може посилити агресію проти США та союзників, якщо українській армії дозволять використовувати західні ракети для ударів углиб Росії. Ця оцінка, яка раніше не розголошувалась, була озвучена американськими чиновниками, які погодилися дати інтерв'ю на умовах анонімності. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє The New York Times.

За даними розвідки, обмежені запаси ракет в України можуть знизити їхнє стратегічне значення на полі бою, а невизначеність у подальших постачаннях викликає питання про реальний вплив цих ракет на кінець конфлікту. Це питання зараз перебуває на розгляді президента США Джо Байдена, який нещодавно обговорив ситуацію із президентом України Володимиром Зеленським.

Одним із основних ризиків є потенційна відповідь Москви, аж до можливих атак на американські та європейські об'єкти, а також акти саботажу у Європі. Однак розвідка вважає, що Росія діятиме потай, щоб уникнути відкритої конфронтації із Заходом.

Видання зазначає, що російський диктатор Володимир Путін часто вдається до погроз, щоб утримати США та їхніх партнерів по коаліції від надання українцям більш сучасних систем озброєнь.

У свою чергу, критики Байдена та його радників стверджують, що їх надто легко залякати новою порцією попереджень від Путіна, і кажуть, що поступовий підхід адміністрації до озброєння українців ставить їх у невигідне становище на полі бою. Прихильники цього підходу стверджують, що він значною мірою дозволив запобігти жорстокій відповіді Росії, хоча це може бути вже не так.

Великобританія вже висловила готовність надати українцям ракети для ударів по російських об'єктах, але чекає на остаточне рішення США.

При цьому американські військові та чиновники, які підтримують постачання, вважають, що удари по російських базах і складах боєприпасів можуть послабити військові можливості Росії, але визнають, що цього може бути недостатньо для кардинальної зміни ходу війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Британії пояснили, чому ситуація для Путіна у 2025 році почне стрімко погіршуватися.