"Саміт за демократію": як Китай і Росія відреагували на проект Байдена

Проект адміністрації Байдена зустрів шквал твітів з критикою зі сторони російської та китайської влади

Китайські та російські державні ЗМІ наполегливо працюють над тим, щоб принизити "Саміт за демократію" адміністрації Байдена, який відбудеться цього тижня, називаючи проект лицемірним. Про це повідомляє CNN.

Шквал твітів від китайських дипломатів називає цю подію "так званим" самітом демократії, тоді як російський політичний оглядач, який пише в державній китайській газеті, порівняв ініціативу США з "господаркою публічного будинку, що навчає моралі школярок".

Експерти з авторитарної пропаганди кажуть CNN, що критика спрямованан саме від офіційних рупорів, а не темних ботів і тролів, тому це відображає занепокоєння з приводу зусиль США згуртувати підтримку демократичних норм і потенційно ізолювати Пекін і Москву в цьому процесі.

"Китай і Росія розглядають це як можливість посилити цинізм на політичному Заході та підірвати будь-які рішення, які з'являться в результаті цього саміту", — сказала Джессіка Брандт, політичний директор Ініціативи зі штучного інтелекту та нових технологій в Інституті Брукінгса.

На думку аналітиків, це тип впливу, з яким США, ймовірно, доведеться боротися роками, конкуруючи з репресивними урядами за формування глобальних поглядів в політиці.

"Ви бачите ці дійсно узгоджені зусилля Китаю, що мають на меті підірвати демократію США та висунути альтернативну точку зору", — сказав Кентон Тібо, постійний співробітник Китаю в Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради.

"Саміт за демократію" є одним із найгучніших проектів адміністрації Байдена з просування демократичних норм. За даними Білого дому, конференція включатиме віртуальні зустрічі, на яких будуть присутні представники 100 урядів, а також журналісти.

Як повідомляли раніше "Коментарі", генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розмова президента США Байдена та президента Росії Путіна – це однозначно плюс і в НАТО вітають діалог обох сторін.