Секретний список уже у Конгресі: яку зброю просить Україна, щоб дати відсіч РФ

За інформацією CNN, військові США передали до Конгресу список необхідних для України систем озброєння

Головнокомандувач збройних сил США в Європі генерал Крістофер Каволі склав список озброєнь, які Вашингтон міг би надати Україні для більш ефективної боротьби з Росією. У цей перелік увійшли ракети "повітря-земля" та захищена система зв'язку, яку використовує НАТО, відома як Link 16. Ці системи, як вважається, могли б значно покращити здатність України протистояти агресії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "CNN", з посиланням на власні джерела.

Наголошується, що секретний додаток до доповіді про стратегію адміністрації Байдена передали Конгресу на початку минулого місяця. Серед запропонованих озброєнь була крилата ракета Joint Air-to-Surface Standoff Missile та система обміну даними Link 16, яка має покращити координацію військових дій. Проте США поки що не дали своєї згоди на надання цих систем, що може бути пов'язане з ризиком щодо можливого потрапляння чутливих технологій до Росії.

ЗМІ пише, що Україна продовжує направляти прохання до Вашингтона, сподіваючись отримати більш сучасне озброєння, включаючи ракети великої дальності ATACMS. Під час нещодавньої зустрічі з президентом Джо Байденом Володимир Зеленський передав список російських об'єктів, які українська армія могла б вразити за допомогою цих ракет. Хоча Байден не дав остаточного рішення, лідери домовились продовжити дискусію щодо цього питання.

У матеріалі зазначають, що Білий дім не припиняє стверджувати, що надає Україні все необхідне для успішного ведення війни, але обмежене постачання ракет великої дальності використовується з метою поразки цілей у Криму. США також наголошують, що українські безпілотники вже завдавали успішних ударів по об'єктах глибоко на території Росії.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що не так пішло: вирішальний "Рамштайн" по Україні можуть відстрочити.